HáziPatika.com

| 2021. 11. 03. – 08:08 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Sokan teherként tekintenek a rendrakásra.

Kutatások igazolják, hogy az emberek feszültebbek, és kevésbé fókuszáltak, ha rendetlenség veszi őket körül. Ennek az az egyik oka, hogy az elménk nem tud ilyenkor ellazulni, mert a szanaszét heverő tárgyak, szennyes, vagy mosatlan edények tudat alatt arra figyelmeztetik, hogy még számos elvégzetlen feladatunk van. A káosz nem hagy minket koncentrálni, és folyamatosan megzavarja a figyelmünket. Ez azért is rossz, mert a szorongást nagy mértékben enyhítheti, ha sikerül egy dologra fókuszálnunk, de erre rendetlenségben csak kevesebben képesek - írja a Házipatika.com.

Az idegesítő keresgélés

Vannak, akik attól is feszültek lesznek, ha a rendetlenségben kell valamit megtalálniuk. Az ilyesmi eleve lassabban megy, ami már eleve frusztráló. Ugyanez a helyzet a rendrakással is, ami közben ráadásul nem tudhatjuk, mi fog éppen a kezünkbe akadni. Kutatások igazolják, hogy az emberek szervezetében megemelkedik a kortizol nevű stresszhormon szintje, amikor a rendetlenségben keresgélnek. A kortizolszint emelkedése ráadásul belezavarhat az alvási ciklusunkba, ami tovább fokozhatja a szorongást.

A kínzó bűntudat

Ugyanez a helyzet a rendetlenséggel járó bűntudattal is, ami különösen akkor tud komoly méreteket ölteni, ha váratlan vendég érkezik a házhoz. Ilyenkor az egyébként örömmel fogadott barátok, családtagok megjelenése is szorongást generál, hiszen folyamatosan szégyenkezük a rendetlenség miatt.

Így csökkentsük a szorongást

Ha szeretnénk csökkenteni a szorongásunkat, akkor próbáljunk meg olyan szokásokat felvenni, amelyek megakadályozzák, hogy rendetlenség legyen körülöttünk. Szerezzünk be minél több zárható dobozt, tárolót, amelyekbe szükség esetén csak bedobálhatjuk a szanaszét heverő dolgokat, tárgyakat, hogy ne legyenek szem előtt, mert már ezzel az aprósággal nagyon sokat tehetünk azért, hogy megkíméljük magunkat az extra feszültségtől.

Rendrakás = teher?

Sokaknál azért is van káosz, mert teherként tekintenek a rendrakásra. Érdemes átgondolni, hogy ha rendezettebbé tesszük a környezetünket, az egyfajta szorongásoldó terápiának is tekinthető. Kutatások igazolják, hogy a rendezett, átlátható munkakörnyezetet, illetve élettér nem csak feszültségmentesebbé teszi az életünket, de segít abban, hogy gyorsabban, hatékonyabban tudjuk elvégezni a feladatainkat, illetve, hogy az otthonunkban töltött idő pihentetőbb, és megnyugtatóbb legyen.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.