HáziPatika.com

| 2021. 11. 30. – 08:03 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A fizikai fájdalom sokféle ok miatt lehet jelen az életünkben - van, akiében csak alkalmanként, de van, akiében rendszeresen. Mindenki találkozik vele élete során többször is, így nem árt, ha tisztában vagyunk az alábbiakkal.

Mutatjuk a fájdalommal kapcsolatos legelterjedtebb tévhiteket - írja a Házipatika.com.

Az időjárás hatással lehet a fájdalmakra?

Ennek az állításnak van valóságalapja, de leginkább csak a krónikus arthritisszel, ízületi fájdalmakkal küzdők esetében - náluk a légnyomásváltozás valóban okozhatja a fájdalom növekedését és gyengülését. Más jellegű fájdalmakkal kapcsolatban viszont nem sikerült ilyen összefüggést kimutatni.

A pihenés jót tesz a hátfájásnak?

Szakértők szerint az ágyban fekvés az egyik legrosszabb dolog, amit hátfájdalom esetén tehetünk. Minél többet fekszünk, a testünk annál jobban elveszti mozgékonyságát, így ha végül felkelünk, mozgunk, akkor csak még jobban fog fájni. A legjobb ilyenkor a rendszeres, könnyed mozgás, nyújtás, jóga és gyógytorna.

A súlyvesztés segít csökkenteni a krónikus fájdalmakat?

Ha valaki túlsúlyos, fogyás esetén kisebb nyomás terheli az ízületeit, végtagjait, így ízületi fájdalmak esetén ez valóban igaz lehet. Másfajta fájdalmakkal kapcsolatban viszont nem feltétlenül.

A kisebb fájdalmak miatt nem kell aggódni?

Sokan hiszik azt a kisebb, de még elviselhető, ám rendszeres fájdalmakra, hogy ez olyasmi, ami például a korral jár, és egyszerűen csak együtt kell vele élni. Nos, ez nem igaz - bármilyen jellegű is legyen a fájdalmunk, ha tartós, mindenképpen meg kell mutatni egy orvosnak. Gondoljunk rá úgy, mint a villogó piros jelzésre az autónk műszerfalán - ebben az esetben sem szoktuk megvárni, amíg teljesen leáll a kocsi. Az öregedés pedig, még ha gyengül is a szervezet, szintén nem kell, hogy krónikus fájdalommal járjon. Felesleges "elviselni", hiszen egy egyszerű orvosi vizsgálat után a megfelelő kezeléssel teljesen panaszmentesen élhet még egy idős ember is.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés