Kárpátinfo.net


| 2021. 11. 30. – 14:49 | Ukrajna |
2022 májusától a Naftohaz Ukrajna állami gázszolgáltató a lakosság számára fizetendő gázárakat európai piaci értékéhez köti. Fotó: Internet

Hirdetés

2022 májusától a Naftohaz Ukrajna állami gázszolgáltató a lakosság számára fizetendő gázárakat európai piaci értékéhez köti, mivel a kék üzemanyag fix ára 2022. április 30-án jár le - jelentette be Valentin Zemljanszkij energiaszakértő az Energy klubban folytatott online beszélgetés során.

Elmondása szerint Ukrajna a turbulencia időszakába lép:

nem tudni, hogy a kormány milyen döntést hoz a 2022. április 30-án véget érő fix gázár hatásával kapcsolatban.

Emellett a szakértő emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött memorandum a gázárakra vonatkozó korlátozások hiányáról rendelkezik - írja az Unian.net.

"Abból kiindulva, hogy vállaltuk, hogy nem korlátozzuk a mesterséges árkorlátokat, arra számíthatunk, hogy májustól az ukrán Naftohaz európai csomópontokhoz kapcsolódóan értékesíti a gázt" – mondta.

Zemljanszkij úgy véli, hogy Ukrajnának saját belső jelzésére van szüksége a kék üzemanyag árának alakulására.

A Nemzetközi Valutaalappal kötött gazdaság- és pénzügypolitikai memorandum szerint az ukrán kormány vállalta, hogy nem korlátozza a háztartásoknak szállított gáz árát,

és egyúttal gondoskodik a lakosság védelméről a lakhatási és kommunális szolgáltatások támogatásával.

Az ukrán energiatőzsdén a gáz súlyozott átlagköltsége az európai csomópontokon az ukrán határig elérte a 40 hrivnyát köbméterenként.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés