HáziPatika.com

| 2021. 11. 04. – 08:08 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Mutatjuk, milyen összetevőket kerülnek a vérszívók.

A szúnyogok szaglótávolsága akár 50  méter is lehet: nagyon érzékenyek a test kipárolgásaira, tehát érzik, hogy mit ettünk. Éppen ezért bizonyos ételek fogyasztásával esélyt kapunk rá, hogy elriaszthassuk a moszkitókat - írja a Házipatika.com.

Fokhagyma

Kutatások szerint a fokhagyma szaga segíthet elriasztani a moszkitókat - nem véletlen, hogy jó néhány boltban kapható szúnyogriasztószer összetevőlistáján is szerepel. A benne található, allicin nevű anyag adja azt a szagot, amely a pórusokon átszivárogva tarthatja távol az apró vérszívókat.

Almaecet

Az almaecet erős szaga szintén a segítségünkre lehet, ha a szúnyogokat szeretnénk magunktól távol tartani. Az is segíthet, ha rendszeresen iszunk almaecetes vizet, de az is, ha egy keveset alkalmanként a bőrünkbe dörzsölünk.

B1-vitamint tartalmazó ételek

A B1-vitamin, más néven tiamin szintén segíthet elriasztani a szúnyogokat, bár ezt inkább a szájhagyomány, mint tudományos kutatások igazolják. Ettől függetlenül érdemes lehet az étkezésünkbe napraforgómagot, fekete babot, lencsét, makadámia diót és búzakorpát iktatni, mert lehet, hogy így tényleg kevesebb csípésünk lesz.

Grapefruit

A nootkatone nevű kémiai összetevő adja a grapefruit speciális illatát, és nemcsak a szúnyogokat, hanem egyéb rovarokat, például a kullancsokat, a fejtetűt és az ágyi poloskákat is elriaszthatja. Éppen ezért azt is kipróbálhatjuk, hogy egy kevés grapefruitlével kenjük be magunkat, hiszen még az illata is kellemes. Arra figyeljünk csak, hogy utána ne menjünk ki a napra.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.