HáziPatika.com

Megosztás


Szakemberek szerint érdemes naponta többször, 4-5 óránként fehérjét fogyasztani. Ha nem viszünk be elég fehérjét a szervezetünkbe, hosszú távon elég súlyos következményei lehetnek - a következőkkel kell számolni.

Nő a csonttörések kockázata

Csontjaink egészségének érdekében nemcsak a megfelelő kalciumfogyasztásról kell gondoskodnunk, hanem a fehérjebevitelünkre is oda kell figyelnünk. Hogy miért? Mert ha a bevitt protein nem elegendő szerveink és agyunk működtetéséhez, akkor testünk más helyekről vonja el - például a csontokból. Ebben az esetben pedig kevésbé lesz ellenálló a csont - nagyobb eséllyel reped vagy törik - írja a Házipatika.com.

Törékenyebb haj és körmök

A fehérje a körmök és a haj egyik alapvető alkotóeleme. Hiányában körmeink kevésbé lesznek erősek, vagyis könnyebben betörnek, beszakadnak, hajunk pedig veszít ragyogásából, töredezni kezd, sőt dús hajkoronánk is megritkulhat.

Izmainkból kezdünk fogyni

A mérleg ugyan kevesebbet mutathat, de ez nem feltétlenül mérvadó - sőt nem is biztos, hogy jó dolog. Megfelelő fehérjebevitel nélkül ugyanis az izmainkból kezdünk el fogyni, ugyanakkor zsírraktáraink nem csökkennek. Emiatt testünk összetétele kedvezőtlenül fog megváltozni.

Gyengébbek leszünk

Persze, nem fogjuk azonnal gyengébbnek érezni magunkat, de idővel tapasztaljuk, hogy kevesebb az erőnk/energiánk. Ez összefügg az előző pontban leírtakkal - vagyis az izomzatunk állapotának megváltozásával -, valamint azzal is, hogy a vörösvértestekben lévő, a test oxigénellátását végző hemoglobin nagyrészt fehérjéből áll. Ha a hemoglobin nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, azaz lecsökken a szervek oxigénellátottsága, akkor ez gyengeséghez és légszomjhoz is vezethet.

Gyakori betegségek

A fehérje az immunrendszerünkben lévő antitestek egyik építőanyaga - ezek az antitestek veszik fel a harcot olyan hívatlan vendégek ellen, mint például a vírusok és a baktériumok. Ha nincs elég fehérje a szervezetünkben, akkor az immunrendszerünk sem fog tudni megfelelően működni - vagyis végeredményben gyakrabban kaphatunk el betegségeket.