Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 05. – 13:10 | Kárpátalja |
Tiszabökényben felavatták az Árpád-házi Szent Erzsébet játszóteret. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Egy játszótér létrehozása mindenképpen a jövőnek szól. Arról, hogy az illető közösség bízik a hosszú távú fejlődésben, a megmaradásban, hangzott el Tiszabökényben az Árpád-házi Szent Erzsébet játszótér átadásán. Az alkalom a kétezer lelket számláló, négy különböző vallású felekezettel bíró település valamennyi lakójának közös ünnepe volt.

A modern létesítmény mostantól nem csupán a gyerekek felhőtlen kikapcsolódását szolgálja, egyben hozzájárul szellemi-lelki fejlődésükhöz is. A játszóteret körbevevő kerítésen ugyanis több hatalmas plakát, szemléltető eszköz is helyet kapott. Az egyik vázlatos formában a település több évszázados múltját mondja el. Egy másikon a tízparancsolat olvasható, a harmadikon az ukrán, a negyediken a magyar himnusz, az ötödiken két nyelven az ábécé, a következőn pedig a szorzótábla…

Megnyitó beszédében Dupka György, a község díszpolgára, a szervezőbizottság elnöke arról szólt, hogy a játszóteret a település írásos említésének 800. évfordulója alkalmából avatják fel. Azt hangsúlyozván, hogy a sok megpróbáltatás ellenére töretlen az itteniek életkedve, a falu népe bízik a jövőben.

„Felemelő élmény látni saját gyermekeinket, unokáinkat, ahogy önfeledten birtokba vesznek egy teret és megtöltik azt élettel” – áll abban a levélben, amelyet Grezsa István miniszteri biztos küldött a Tisza-parti falu lakóinak, s melyet Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja olvasott fel. „Ez a játszószíntér minden feltételt biztosít, hogy szabadon és biztonságosan játszhassanak a gyerekek, a fiatalok, teret adva a fantáziának és kreativitásnak, és mindezt aktív mozgással ötvözve találhassák meg saját határaikat és fejlődhessenek a közös játékban.”

A római katolikus templom és a magyar tannyelvű általános iskola közötti terület immáron szimbolikus jelentőséggel bír, hangsúlyozta a diplomata. Az egyház és az oktatás elengedhetetlen része magyarságunk megtartásának, védőbástyája és otthona kell legyen a külhoni magyar fiataloknak, és játékos figyelemmel kell továbbadni értékeinket, megőrizve azt a kincset, melyet ezeréves kultúránk hordoz. A játszóteret, és ezzel együtt gyerekeinket körülöleli a hit és a nevelés bástyája, irányt mutatva nekik, és továbbadva minden tudást, amit külhoni magyarként megszerezhetnek. Tiszabökény lakói igazán büszkék lehetnek mindarra az összefogásra és értékre, ami itt megvalósult, hiszen ilyen nehéz helyzetben is a fejlődésre és az értékmegőrzésre törekedtek, nem hátrálva a világjárvány miatti nehézségek láttán, fejezte be beszédét Gyebnár István.

Oroszi József, a Péterfalvai kistérség polgármestere példaértékűnek nevezte a helybéliek kezdeményezését, és annak a reményének adott hangot, hogy az önkormányzathoz tartozó többi községben is hamarosan követőkre talál. Az egybegyűltek nevében pedig azt kívánta, hogy a játszótér legyen mindig gyerekzsivajtól hangos.

Ezt követően a történelmi egyházak jelen lévő képviselői áldást kértek a helység lakóinak életére.
Az ünnepség a művelődési házban folytatódott, ahol nagyszabású kulturális műsorra került sor a helyi óvodások, az iskolások, a Tisza Csillag Kórus, valamint a Kokas Banda részvételével.

Eszenyi Gábor

Hirdetés

  • Korszerű játszóteret avattak Tiszabökényben
  • Korszerű játszóteret avattak Tiszabökényben
  • Korszerű játszóteret avattak Tiszabökényben
  • Korszerű játszóteret avattak Tiszabökényben
  • Korszerű játszóteret avattak Tiszabökényben
  • Korszerű játszóteret avattak Tiszabökényben

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 45. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés