Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 07. – 11:11 | Kárpátalja |
Az aklihegyi születésű Pénzes Mária már kiskorától a szabás-varrás szerelmese. Annak érdekében, hogy minőségi lakástextillel lássa el közösségünket, előbb Nagyszőlősön, majd Beregszászban is megnyitotta Firhang nevű boltját.

Hirdetés

Napjainkban, ha valaki otthonát szeretné berendezni, természetes dolognak számít, hogy a falat kifesti, vagy tapétát ragaszt rá, járólappal, laminált parkettával szigeteli padlóját, kisebb-nagyobb méretű szőnyeget terít rá, az ablakra pedig függönyt tesz. Ez utóbbi ugyanolyan természetes, mint a lakás szigetelése. A függöny is egyfajta védelmet biztosít. Védelmet a kíváncsi szemek és a napfény ellen.

Az aklihegyi születésű Pénzes Mária már kiskorától a szabás-varrás szerelmese. Annak érdekében, hogy minőségi lakástextillel lássa el közösségünket, előbb Nagyszőlősön, majd Beregszászban is megnyitotta Firhang nevű boltját. Vásárlói tudják: üzletében mindenkinek jut egy jó szó, egy kedves mosoly, mellyel még szebbé varázsolja a hozzá betérők napjait. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Ismerjük meg kicsit közelebbről.

– Aklihegyen születtem, van egy ikertestvérem, aki a másik felem. Szülőfalumban fejeztem be az általános iskolát, majd a Beregszászi 18. Számú Szakközépiskolában tanultam varrónőnek. Azonban testvéremmel már ötévesen varrtunk, rengeteg babaruhát készítettünk, volt, hogy édesanyánk ruhájából vettük az anyagot, mondanom sem kell, elég mérges volt miatta. A szakközépiskola után a nagyszőlősi Hrono nevű textilgyárban kezdtem el dolgozni. Időközben a kijevi egyetemnek nyílt egy fiókintézete Munkácson, ahol mint divattervező, mérnök-technológus szereztem diplomát. Emellett több mint húsz évig dolgoztam a nagyszőlősi ruhagyárban, amit nagyon szerettem, voltam a szabászaton, a laboratóriumban, szinte minden munkakörben kipróbálhattam magam. Ennek a ruhagyárnak lett egy kihelyezett varrodája Ökörmezőn, aminek a vezetését én vettem át.

Nagyon jó csapattal dolgozhattam, de idővel a varrodát bezárták, én pedig úgy döntöttem, hogy kissé más irányban folytatom az életem.

– Ekkor döntötte el, hogy saját üzletet nyit?

– Akkoriban újítottam fel a lakásomat, a berendezéshez pedig minőségi lakástextileket kerestem. Az országon belül sokfelé jártam, de sehol nem találtam meg azt, amit kerestem. Magyarországon a Laguna Textil nevű üzlet tulajdonosával ismerkedtem össze, majd tőlük vásároltam meg azt, amire szükségem volt. Ennek hatására úgy gondoltam, hogy létrehozok egy saját üzletet, lehet, hogy más is ennyire bajban van a lakástextilek terén, mint én voltam. Így megnyitottam 2008-ban Nagyszőlősön, majd két évvel ezelőtt Beregszászban is a boltomat.

– Hogyan jött a névválasztás?

– Eleinte virágnevekben gondolkodtam, de valahogy egyik sem passzolt hozzám. Egy kedves barátom adta aztán a Firhang ötletét, hisz a szó régi jelentése is függöny, amit Kárpátalján is megértenek. Tehát már első hallásra fogják tudni a vásárlók, hogy mivel is foglalkozunk pontosan.

–  Milyen nehézségekkel találta magát szemben az induláskor?

– Nagy reményekkel és lendülettel vetettem bele magam a munkába. Ha voltak is nehézségek, nem éreztem. Szeretem a kihívásokat, a rám váró feladatokat maximálisan megoldom. A boltot is úgy alakítottam ki, hogy az egy családias hely legyen, otthonos kiegészítőkkel dekoráltam, hogy a vásárló ne úgy érezze, csupán egy boltba jött. Visszatérő megrendelőimmel szinte baráti viszonyt alakítottunk ki, tudják, ha hozzám betérnek, mindig jókedvűen, mosolyogva távoznak.

– Mit kínál a vásárlóknak?

– Több mint hatezer féle anyagból választhatnak az érdeklődők, igyekszünk mindig természetes anyagokkal dolgozni. Függönyök, kispárnák, asztalterítők, kanapéhuzatok, bármi megtalálható nálunk, amit a vevő szeretne. A méreteket felmérjük a helyszínen, a vásárlóval közösen megtervezzük, vállaljuk a méretre szabást, karnisokat is lehet nálunk választani. Emellett a háztól-házig szállítást is megoldjuk.

– Ha jól tudom, lakberendezőként is tevékenykedik.

– Sokan vannak, akik nem tudják eldönteni, hogyan is rendezzék be a lakásukat, milyen színeket, bútorokat, függönyöket válasszanak. Többen kértek tanácsot tőlem, így gondoltam, hogy ebben az ágazatban is kipróbálom magam. Ugyanúgy a helyszínen egyeztetünk, elmondom, hogy én mit tudok ajánlani, a megrendelő elmondja, hogy ő milyen stílusra gondolt. És közösen megtervezzük a lakását.

– Mi a trendi manapság?

– Régebben a nagyon díszes, színes, nagy mintával ellátott szőnyegek, függönyök voltak a divatosak. Úgy gondolták, minél nehezebb anyagú, annál ékesebb. Azonban ez nem mindig van így, egy súlyos drapéria zsúfolttá teszi a lakást, elvonja a figyelmet a ház többi részéről. Ma már azt látom, hogy sokan a letisztultabb formákat kedvelik, a könnyű anyagokat, amelyek tényleg dekorálnak, szebbé teszik a látványt, és nem ellopják a hangsúlyt.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Számomra ez nem is egy munka, hanem inkább hobbi. Nagyon szeretem csinálni, és nagyon jó érzés, hogy azzal foglalkozhatok, ami igazán érdekel. Nem tudnám elképzelni magam egy másik munkakörben, ahol például meg van kötve a kezem, és nem alkothatok kedvemre. Ez egyfajta szabadság is. A világon többfelé, Ausztráliától kezdve Hollandián át Kanadáig voltak már megrendelőink, ami nagy öröm számomra.

– További tervek…

– Rengeteg tervem van. Akik ismernek, tudják, hogy egy nagyon tevékeny személyiség vagyok. Legújabb nagyszabású tervem egy ruhakollekció elkészítése, amely még a kezdeti fázisban van, de reményeim szerint hamarosan megvalósul.

– Úgy legyen!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 44. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés