HáziPatika.com

| 2021. 11. 08. – 20:04 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha jó volt nagyanyáink bőrének a reszelt uborka meg a nyers krumpli, akkor nekünk miért nem? Mi jut be a bőr mélyebb rétegeibe?

A bőr alapvető védelmi funkciója, hogy lehetőleg semmit ne engedjen be a szervezetbe, ez az oka, hogy ha bemegyünk a tengerbe, akkor nem "szivárog be" a tengervíz a testünkbe, illetve ha magunkra öntjük a levest, akkor nem "ázunk be". A szaruréteg tömör, és csak nagyon kevés dolog áramlását engedi, például engedi kifelé a víz párolgását. Emiatt viszont a bőrünk kicserepesedhet, kiszáradhat - írja a Házipatika.com.

Ezért hatékonyabbak a profi kozmetikumok

Az arcunkra kent zöldségeknek, gyümölcsöknek is gátat képez a bőr: az így készített pakolások összetevőinek nagy részét nem engedi át a szaruréteg, így az illatos, jól hangzó, ehető hatóanyagok csak a hám legfelső részéig jutnak el. Ám a kezelendő probléma (például ráncosodás, vízhiány, mitesszer) kezelése gyakran a mélyebb rétegekben igazán hatékony. Ha csak a bőr felületét szeretnénk hidratálni, akkor az könnyű. A bőr szarurétegébe (ez a legfelső réteg) vizet juttatni nem nehéz feladat. A bőrápoló emulziók vizes fázisa nagyon rövid idő alatt képes pótolni a bőr elveszett nedvességtartalmát. Csakhogy ez a kedvező hatás rövid ideig tart, mert a bőrből hamar elpárolog a víz. 

A profi kozmetikumokban található vízmegkötő anyagok azonban megakadályozzák a víz elpárolgását, és a jobb felszívódás miatt tovább tartják hidratált állapotban a bőrt. A házi pakolások, az interneten keringő, élelmiszerekből keverhető arcápoló kencék hatóanyagai általában megrekednek a bőr legfelső rétegében, így kevéssé hatékonyak.

Előnyük persze, hogy a hűtőszekrényből elővéve frissen készíthetőek, jó illatuk van, meg is lehet enni őket. A pakolással arcunkon negyed-fél órát pihenni kell, már ez is jó hatással van a közérzetünkre. Ám ha hatékony bőrápoló készítményt szeretnénk használni valamilyen bőrproblémára, akkor jobban tesszük, ha szakemberrel konzultálunk, és bőrtípusunknak megfelelő készítmény segítségével a bőr mélyebb rétegeibe juttatjuk be a hiányzó anyagokat.

Ha a bőr zsírtartalmának helyreállítása a feladat, akkor is van megoldás, ugyanis egyes összetevők alkalmazásával legyőzhető a hámréteg ellenállása, amit barriernek hívnak. A ráncok kialakulása ellen felületen ható készítményekkel védekezni elég reménytelen feladat. A profi krémek a bőr természetes Q10-koenzimjével egyező kémiai szerkezetű hatóanyagot tartalmaznak, így a bőr könnyen beszívja és hasznosítja azt. 

Mi van a zöldségekben, gyümölcsökben? És a krémekben?

A krémek gyártásakor rendkívül szigorú előírásokat kell betartaniuk a cégeknek. Abban biztosak lehetünk, hogy többszörösen ellenőrzött, ártalmas anyagokat nem tartalmazó krémek kerülnek a tégelyekbe, flakonokba. Ez igaz akkor is, ha interneten időről-időre felbukkannak írások, hogy milyen káros anyagokat tartalmaznak kedvelt bőrápoló termékeink. Ha egy cég ad magára, akkor az elvártnál is szigorúbban ellenőrzi, hogy mit használ gyártásnál, és a késztermék mennyire felel meg az előírásoknak, mennyire biztonságos.

Hacsak nem mi magunk neveltük a kiskertben a biogazdálkodás szabályait betartva, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy a bolti epret összeturmixolva, a piacon vett uborkát lereszelve csak friss, egészségünk szempontjából hasznos anyagokat kenegetünk, pakolgatunk a bőrünkre.

Persze az élelmiszer-ellenőrző hatóságok szigorúak, de bánjunk óvatosan azzal, hogy mit kenünk a bőrünkre! De hát a krémekbe is tesznek növényeket, nem? - kérdezhetnénk. A válasz az, hogy természetesen. A magára valamit is adó kozmetikai cég kiváló minőségű, szigorúan ellenőrzött és tisztított formában használja fel a természet adta kiváló hatóanyagokat.

Mellékhatások

A rosszul megválasztott krémek hatása minimum kétséges, akár mi kevertük ki őket (például mézből, túróból, paradicsomból, banánból, zabból, szőlőből, csokoládéból vagy bármi másból), akár több ezer forintot fizettünk érte a patikában, drogériában. A nem megfelelő bőrtípusra alkalmazott termékek, rosszul megválasztott zöldségek és gyümölcsök fokozhatják a zsírtermelést vagy eltömíthetik a pórusokat. Jó tudni, hogy még az így, házilag készült kencék is okozhatnak helyi irritációt, allergiás reakciót!

A csodatévő méz

Ami viszont a tudományos bőrápolás mellett szól, hogy az így előállított termékek nem tömítik el a pórusokat, ha pedig olyan célközönségnek készültek, akkor hipoallergének is.

A mézben például nagyon sok jó hatású anyag van: ásványi anyagok, vitaminok, cukrok, fertőtlenítő hatású propolisz. Viszont mindez nagyon erős dehidratáló hatású: elszívja a vizet a sejtekből, kiszárítja a bőrt. Épp ezért kozmetikai célú felhasználásakor vízzel vagy más folyékony anyaggal szokták vegyíteni őket.  Végül, de nem utolsósorban a házikencék használatával csak a bőr felszínen lévő víz- és zsírhiányt lehet pótolni - ha ennél többre vágyunk, akkor érdemes komolyabb krémeket keresni.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.