Kárpátinfo hetilap


| 2021. 11. 08. – 12:01 |
Az elmúlt szombaton immáron 11. tanévét megkezdő tehetséggondozói hétvégék nyitóalkalmára került sor. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány azzal a céllal indította tehetséggondozó programját, hogy felkarolja a tehetséges gyerekeket, segítse és fejlessze őket az esélyegyenlőség jegyében. Az elmúlt szombaton immáron a 11. tanévét megkezdő tehetséggondozói hétvégék nyitóalkalmára került sor, melynek az egyik beregszászi tehetségpont, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma adott otthont.

Mint a megnyitón Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója elmondta, az elmúlt évek során tapasztalt nagyfokú érdeklődést figyelembe véve idén februárban döntött úgy a Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács, hogy a már meglévő nyolc tehetségpontot bővítik, melyek illeszkednek az újonnan létrejövő kistérségek szerinti felosztáshoz. Így a 2021/2022-es tanév őszi félévétől kezdődően immáron 15 tehetségpontban indul útjára a tehetséggondozó program: Aknaszlatinán, Bátyúban, Beregszászban három helyszínen, Mezőváriban, Munkácson, Nagydobronyban, Péterfalván, Ungváron, Nagyberegen, Visken, Kisgejőcön, Karácsfalván és Mezőkaszonyban. Az idei tanévben 76 kárpátaljai magyar oktatási intézményből összesen 2019 gyerek jelentkezett a programra, a tehetségpontokban szombatonként kerül sor a foglalkozásokra 237 pedagógus közreműködésével.   

Váradi Natália arról is beszámolt, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közbenjárásának köszönhetően valamennyi tehetségpontot sikerült a szükséges technikai eszközökkel felszerelni. A tehetséggondozásban résztvevő gyerekek étkeztetését, utaztatását, a teljes program megvalósulása során felmerülő költségeket a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatja, amelyet ezúton is nagyon szépen köszönünk – zárta tájékoztatóját az igazgató asszony.

Köszöntötte a megnyitón résztvevőket Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, aki elismeréssel szólt arról, mennyi tehetséges embert adott eddig is Kárpátalja a magyar nemzetnek. Hogy ez továbbra is így legyen, igencsak fontos, hogy a fiatalok megkapják a szükséges alapot. A magyar kormány messzemenően támogatja a kárpátaljai magyarságvezetők azon törekvéseit, hogy megőrizzék az anyanyelvi oktatást, hogy sikeres, jól képzett embereket neveljenek.

„Ha hajót akarsz építeni, ne hívj össze embereket, hogy tervezzenek, szervezzék meg a munkát, hozzanak szerszámokat, vágjanak fát, hanem keltsd fel bennük a vágyat a nagy, végtelen tenger iránt” – idézte a Kis herceg íróját, Antoine de Saint-Exupéryt Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora. Aki abbéli reményének adott hangot, hogy a tehetséggondozás foglalkozásain a pedagógusoknak sikerül felkelteni a gyerekekben ezt a vágyat, és jó hajózást, nagy felfedezéseket kívánt számukra.

A házigazdák nevében Soós Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának igazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki egy sikeres focistát, az angol Steven Gerrardot idézve – „A tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér” – kitartó munkára buzdította a fiatalokat. Akik a köszöntéseket követően a tantermekbe vonultak, hogy megkezdjék a felkészülést vágyaik megvalósításához.

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • Tizenöt tehetségpontban kezdődött el a tanév
  • Tizenöt tehetségpontban kezdődött el a tanév
  • Tizenöt tehetségpontban kezdődött el a tanév

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 45. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.