HáziPatika.com

| 2021. 11. 09. – 16:04 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A menopauzáról a legtöbb embernek a hangulatingadozások és a hőhullámok jutnak eszébe. Ezek valóban jellemző tünetek, ugyanakkor a klimax a bőrre is jelentős hatással van, és olyan változásokat hozhat, amelyekhez sok nőnek igen nehéz alkalmazkodnia.

A menopauzával újra pattanásosabb lehet a bőrünk, akárcsak a kamaszkorban. Ha ugyanis a hormonok szintje gyakran ingadozik, az hatással van a faggyúmirigyekre, amelyek emiatt több faggyút termelhetnek és zsírosabbá tehetik a bőrt, illetve a pórusaink is gyakrabban eltömődhetnek. Bár a pattanásosság általában az életkorral enyhül, a bőr a menopauza alatt "kiszámíthatatlanabbá" válhat, és még akkor is újra előjöhetnek a pattanásaink, ha előtte egyáltalán nem volt ilyen jellegű bőrproblémánk - írja a Healthista.

Ugyanakkor olyanok is vannak, akiknél a menopauzával járó hormonális változások éppen ellentétes módon hatnak a bőrre, és a faggyúmirigyeik nem több, hanem kevesebb faggyút kezdenek termelni. Ez megváltoztatja a bőr megjelenését és textúráját. Bőrünk veszít puhaságából és szárazabbá, tapintásra pedig durvábbá válik. Vannak, akiknél a bőr textúrája látványosan egyenetlenebbé válik, és akár az arcbőr hámlása is jelentkezhet - írja a Házipatika.com.

A menopauza alatt csökken a szervezetben az ösztrogén szintje, és mivel az ösztrogénnek fontos szerepe van a kollagéntermelésben, a bőröregedés jelei ebben az életszakaszban láthatóbbá válnak. Az ösztrogénszint-csökkenéssel együtt a kollagéntermelés is csökken, a bőr pedig emiatt veszít feszességéből, tömörségéből, megereszkedik, illetve a ráncok is mélyülni kezdenek és látványosabbá válnak.

Vöröses-kékes nyomok a bőrön

Sok nő tapasztal hőhullámokat a menopauza alatt, aminek a hátterében a felgyorsult vérkeringés áll, ez pedig a testhőmérséklet emelkedését okozza. A fokozott vérkeringés miatt az arcbőr a megszokottnál érzékenyebbé válthat, de extrémebb esetekben a hajszálerek sérülését is okozhatja, amelyek vöröses-kékes nyomokat hagyhatnak a bőrön.

Nagyon fontos, hogy a menopauza alatt még tudatosabban ápoljuk a bőrünket, például ne feledkezzünk meg a mindennapos arctisztításról és fényvédelemről sem. A bőrproblémáinkat, aktuális bőrállapotunkat legjobban kezelő, illetve karbantartó hatóanyagok, termékek kiválasztásához pedig kérjük szakember, tehát kozmetikus, bőrgyógyász vagy bőrápolási szakértő segítségét.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés