HáziPatika.com

| 2021. 12. 01. – 18:02 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A depressziónak vannak klasszikus tünetei, mint a kedvetlenség, a folyamatos letargia, a társasági élet elhanyagolása. De vannak kevésbé tipikus jelei is, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Már nem élvezzük a hobbinkat

Depressziót jelezhet, ha egyszer csak észrevesszük, hogy már nem leljük örömünket olyan dolgokban, amelyeket korábban nagyon is szerettünk. Persze, ha egyszer csak észrevesszük, hogy meguntuk például a kézműveskedést, az nem feltétlenül jelenti, hogy depressziósak vagyunk, de onnantól érdemes lehet figyelni az egyéb jeleket. Ha a korábban szórakoztató elfoglaltságok már nem adnak örömet, akkor ez azért veszélyes, mert eggyel kevesebb dolog lesz, amely kizökkenthet a rosszkedvből - írja a Házipatika.com.

Sokszor veszítjük el a türelmünket

A fokozott ingerlékenység egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint szintén a depresszió tünete lehet. Ugyanez a helyzet, amikor úgy érezzük, hogy folyamatosan bele kell kötnünk mindenbe és mindenkibe - ami gyerekeknél is gyakran intő jel.

A szokásosnál korábban ébredünk

A depressziónak vegetatív jelei is lehetnek, például az alvási szokások megváltozása. A depressziósok vagy álmatlanságban szenvednek, vagy az átlagnál jóval többet alszanak. Ha alvási szokásainkban tartós, valamilyen extrémebb irányba tartó változást veszünk észre, kezdjük el tudatosan figyelni magunkat.

Túl sok időt töltünk közösségi oldalakon

Ha azt vesszük észre, hogy a korábbiaknál jóval többet böngésszük a Facebookot vagy az Instagramot, akkor ez is utalhat kedélybetegségre. A közösségi média-függés elvonja a figyelmet saját gondjainkról, így könnyű belefeledkezni, ugyanakkor ha túlzásba visszük, mélyítheti a depressziót. Mivel ezeken a felületeken mindenki a legelőnyösebb oldalát mutatja, saját problémáinkat, hibáinkat egy idő után felnagyítva kezdhetjük látni.

Súlyváltozás

A depresszió gyakran jár együtt étvágytalansággal - vagy falási rohamokkal, ezek pedig fogyással, illetve hízással. Ha észrevesszük, hogy egyre többet vigasztaljuk magunkat finomságokkal, vagy annyira magunk alatt vagyunk, hogy még enni sincs kedvünk, akkor gondoljuk át, mi lehet a dolog hátterében.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés