Hirado.hu
| 2021. 12. 01. – 10:00 | Világ |
Először szállt le sikeresen egy Airbus A340-es az Antarktisz jegén, amellyel utánpótlást szállítottak a Wolf’s Fang nevű táborhelyre. Fotó: Internet

Hirdetés

Először szállt le sikeresen egy Airbus A340-es az Antarktisz jegén, amellyel utánpótlást szállítottak a Wolf’s Fang nevű táborhelyre, ahol a vendégek luxuskörülmények között időzhetnek az Antarktiszon.

A küldetésért felelős portugál légitársaság máris azt tervezi, hogy rendszeres járatokat indít turisták számára is - írja a Hirado.

Az Airbus november 2-án szállt fel a dél-afrikai Fokvárosból, majd 5 órával később és 4630 kilométerrel távolabb, az örök fagy birodalmában található Wolf’s Fang nevű táborhely mellett landolt,

ahol a vendégek luxuskörülmények között időzhetnek az Antarktiszon – írta az IFLScience.

A kifutópálya háromezer méter hosszú és gleccserjégből áll, az érkező gépek fékezését az egyedi felszerelésekkel kialakított barázdák segítik.

A repülőgép kapitánya, Carlos Mirpuri azt mondta, hogy a futópályát hihetetlenül nehéz észrevenni, emellett a környéken ráadásul a leszálláshoz szükséges navigációs eszközök sincsenek. A fogcsikorgató hideg veszélyezteti a gép műszereit, a hó és jégtömeg miatt visszaverődő fény miatt pedig a magasságot is nehéz felmérni.

Mivel a Wolf’s Fang közelében nincs hivatalos repülőtér, a környéken csak speciálisan képzett legénység repülhet. A landolás előtt általában komoly izgalom és szorongás lesz úrrá egy pilótán, ugyanis az Antarktiszon összesen 50 leszállásra alkalmas hely található,

viszont a nagy tömegű légi járművek kizárólag a vastag jégfelszínt érinthetik meg, emiatt a manőverezés fokozott összpontosítást igényel.

Az Antarktiszon először 1928-ban landolt repülőgép, akkor egy egyfedelű Lockheed Vega–1 érte el a kontinens felszínét.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés