Politika | 2021. 12. 01. – 10:30 |
Az ukrán Legfelső Tanács katonai lelkészi szolgálatot hozott létre, és törvényileg meghatározta státusukat az Ukrán Fegyveres Erőkben. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán Legfelső Tanács katonai lelkészi szolgálatot hozott létre, és törvényileg meghatározta státusukat az Ukrán Fegyveres Erőkben.

Összesen 291 parlamenti képviselő szavazta meg a második olvasatban, és általánosságban támogatták a 4626. számú, a katonai lelkészi szolgálatról szóló törvényjavaslatot – írja a Podrobnosti.ua hírportál a parlament honlapja nyomán.

A katonai lelkészek hivatalos fegyveres státusza megadja számukra a kellő szociális garanciákat,

és meghatározza a katonai lelkésznek minősülő személyekre vonatkozó követelményeket.

A katonai lelkészi szolgálat az Ukrán Fegyveres Erőkben, a Nemzeti Gárdában és az Ukrán Állami Határszolgálaton belül külön struktúraként jön létre. A hadseregben legalább 0,15% lelkésznek kell lennie.

Katonai lelkész lehet Ukrajna állampolgára, aki egy Ukrajnában bejegyzett vallási szervezet papja, és attól kapott megbízást katonai lelkészi tevékenység végzésére.

2027-től a katonalelkészi munkakör betöltéséhez kötelező a felsőfokú teológiai végzettség.

Ez most nem kötelező.

A törvény meghatározza a személyes adatok titkosságát, vagyis a fronton lévő papoknak meg kell őrizniük a gyónási titkot. A katonalelkésznek joga van nem válaszolni a gyónás során tudomására jutott tényekre és körülményekre vonatkozó kérdésekre.

A katonai lelkészeknek tilos fegyvert és lőszert kiadni.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.