Origo
| 2021. 12. 01. – 15:00 | Világ |
Az eddig véltnél korábban, néhány évtizeden belül több eső eshet, mint hó az Északi-sarkvidék egyes vidékein. Fotó: Internet

Hirdetés

Az eddig véltnél korábban, néhány évtizeden belül több eső eshet, mint hó az Északi-sarkvidék egyes vidékein a globális felmelegedés és a tengerjég visszahúzódása miatt - jósolják kutatók egy tanulmányban, amely a Nature Communications című szakfolyóiratban jelent meg.

A kanadai Manitoba Egyetem, az amerikai National Snow and Ice Data Center és más intézmények kutatói szerint a jelenség vidékenként és évszakonként eltérően fog megmutatkozni, de például 2050 és 2080 között előfordulhat, hogy ősszel több lesz az eső, mint a hó - írja az Origo.

Ezt a változást korábban a 2070 és 2080 közötti évtizedre várták.

Ha sikerülne lassítani a felmelegedés tempóját, részben talán ezeket a sarkvidéki változásokat is késleltetni lehetne - vélik a tanulmány szerzői különböző klímamodellek alapján.

Mark Serreze, a National Snow and Ice Data Center igazgatója szerint a sarkvidéken jelenleg az a fő kihívás, hogy az állatvilág alkalmazkodása lépést tud-e tartani a klíma változásával. Ez nemcsak a rénszarvasok, a karibuk és a pézsmatulkok problémája, hanem az északon élő embereké is, akik rá vannak utalva ezekre az állatokra - mondta.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés