MTI

| 2021. 12. 01. – 11:53 | Ukrajna |
Ukrajna azt kérte a NATO-tagországoktól, hogy erősítsék meg a katonai együttműködést Kijevvel. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna a NATO-tagországok külügyminisztereinek rigai találkozóján azt kérte a szövetségesektől, hogy készítsenek elő gazdasági szankciókat Oroszország ellen, továbbá erősítsék meg a katonai együttműködést Kijevvel.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán, a tanácskozás második napjára érkezve azt mondta a jelenlévő újságíróknak: "felszólítjuk a szövetségeseket, hogy vegyenek részt egy elrettentő intézkedéscsomag kidolgozásában" - írja az MTI.

"Bizakodunk abban, hogy ha közösen lépünk fel, képesek leszünk meghátrálásra kényszeríteni Vlagyimír Putyin orosz elnököt, és elriasztani attól,

hogy a legrosszabb döntést hozza meg, azaz hadműveletet indítson Ukrajna ellen" - hangsúlyozta Kuleba.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a külügyminiszteri tanácskozás előtt kifejtette, hogy az orosz csapatösszevonás az ukrán határon szerinte "aggasztó, indokolatlan, és megmagyarázhatatlan." "Nagy ára lesz annak, ha Oroszország ismét erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen" - tette hozzá.

A találkozó második napját megnyitó beszédében a NATO-főtitkár hangsúlyozta: a szövetségesek továbbra is határozottan támogatják Ukrajna és Georgia (a volt Grúzia) területi integritását és szuverenitását. A NATO elkötelezett, hogy politikai és gyakorlati támogatást nyújtson e két államnak - szögezte le Stoltenberg.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a NATO-főtitkár szerint Oroszország "magas árat" fog fizetni, ha erőszakot alkalmaz Ukrajnával szemben. Oroszország "magas árat" fizethet, ha ismét katonai erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen, megsértve az ország függetlenségét és területi egységét - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Rigában, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés