Közélet | 2021. 12. 10. – 12:30 |
Eddig 6 176 567 embert oltottak be, közülük 5 883 873-an a második, 2 906 959-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. Fotó: Internet

Hirdetés

Meghalt 166, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6884 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 6 176 567 embert oltottak be, közülük 5 883 873-an a második, 2 906 959-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 1 182 922-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 36 429 ember, a gyógyultak száma 968 897-re emelkedett - írja az MTI.

Az aktív fertőzöttek száma 177 596.

Kórházban 6939 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 55 544-en vannak, a mintavételek száma 8 768 881.

Az oltási akcióban - amely december 12-éig (vasárnapig) tart - eddig 1 millió 314 ezren vettek fel oltást. A kórházak vasárnapig emelt kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második vagy a megerősítő, harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Azokat, akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, elkerülheti a várakozást - áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy mindenkinek javasolt a megerősítő, harmadik oltás, aki négy hónapnál régebben kapta meg előző oltását. A megerősítő oltással a védettség újra 80-90 százalékra emelhető - fűzték hozzá.

Közölték azt is, hamarosan megnyílik az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is.

Felhívták a szülők figyelmét, hogy érdemes minél előbb regisztrálni a gyermeket a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert csak az érvényes regisztrációval rendelkező szülők fognak tudni időpontot foglalni a gyermeknek. A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt e-mail-címmel regisztrálhatják a gyermeket.

Arra kérték a szülőket, hogy a regisztrációnál pontos adatokat adjanak meg. A regisztráció után 1-3 napot tarthat az adatok hitelességének ellenőrzése és érvényesítése.

Az időpontfoglalóba csak az érvényesített regisztrációval rendelkezők fognak tudni belépni - tették hozzá.

A jövő héten 69 ezer gyermek oltására elég vakcina érkezik, az oltás december 15-étől kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál - közölték.

A kormányzati tájékoztatóban emlékeztettek: maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben. A vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Jelezték: az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást.

Felhívták a figyelmet arra, hogy aki még nem regisztrált védőoltásra, megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (200 640) és Pest megyében (160 219) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (73 337), Hajdú-Bihar (65 084), Bács-Kiskun (63 309) és Győr-Moson-Sopron megye (59 322). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (24 758).

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az UNICEF szerint a világjárvány az elmúlt 75 év legnagyobb globális válsága a gyermekek számára. Az UNICEF második világháborút követő megalakulása óta nem volt példa olyan, gyermekeket veszélyeztető, globális problémára, mint a koronavírus-világjárvány.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.