Gazdaság | 2021. 12. 10. – 17:30 |
Nagy-Britannia a világ ötödik legnagyobb gazdasága, 3 ezer milliárd dollár körüli bruttó nemzeti össztermékkel. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Apple a napokban megközelítette a 3 ezer milliárd dolláros piaci értéket, mindössze egy évvel azt követően, hogy átlépte a 2 ezer milliárdos álomhatárt. Ezzel pedig a technológiai óriás majdnem akkora, mint a világ ötödik legnagyobb gazdasága.

Az Apple épp a határán van annak, hogy átlépje a 3 ezer milliárd dolláros piaci értéket.

A technológiai óriás növekedési ütemét jól mutatja, hogy mindössze egy évvel ezelőtt érte el a 2 ezer milliárdos kapitalizációt, az 1 ezer milliárd dolláros küszöböt pedig 2018-ban lépte át – írja az RT.com-ra hivatkozva az Origo.

A 3 ezer milliárd dolláros (több mint 960 ezer milliárd forint) érték nagyságát mutatja, hogy ezzel az Apple egyedül értékesebb lenne, mint a teljes német részvénypiac. 

Máshonnan nézve, az Apple ezzel meghaladná India nominális GDP-jének szintjét, és az iPhone gyártója akkora lenne, mint a világ ötödik legnagyobb gazdasága, Nagy-Britannia. Vagyis a piaci értéke nagyobb lenne, mint például a francia GDP.

A csütörtöki tőzsdezáráskor az Apple részvénye 174,56 dolláron zárt, amivel a piaci értéke 2860 milliárd dollár volt. A 3 ezer milliárd dolláros piaci értékhez 182,85 dolláros részvényárfolyamra lenne szüksége a vállalatnak.

Az Apple papírja több mint 30 százalékot emelkedett eddig, a tavalyi 80 százalékos szárnyalást követően. 

A kaliforniai óriás egyébként hosszú ideje a világ legértékesebb vállalata, ám idén rövid időre lecsúszott a második helyre. A Microsoftnak akkor sikerült az élre törnie, amikor a befektetők megijedtek attól, hogy az Apple vezérigazgatója, Tim Cook pesszimistán nyilatkozott a beszállítói láncok akadozásának kedvezőtlen következményeiről.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.