Politika | 2021. 12. 10. – 15:00 |
Az Elnöki Hivatal képviselője elmondása szerint Ukrajna partnerei támogatják ezt az álláspontot. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Elnöki Hivatal képviselője elmondása szerint Ukrajna partnerei támogatják ezt az álláspontot.

Andrij Szibiha, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője a „Jog a hatalomhoz” című talkshow adásában kijelentette, Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke készen áll a közvetlen tárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, számolt be az UNIAN tudósítójára hivatkozva a Karpat.in.ua.

Zelenszkij Joe Biden amerikai elnökkel folytatott beszélgetését kommentálva Szibiha megjegyezte:

„A biztonsággal kapcsolatos kérdéseket nemcsak szövetségeseinkkel, kulcsfontosságú partnereinkkel egyeztetjük és tárgyaljuk meg.

Ma pedig az is elhangzott, hogy Ukrajna elnöke készen áll a közvetlen tárgyalásokra Putyin elnökkel. Az ukrán fél készen áll ezekre a tárgyalásokra és a megfelelő állásponttal rendelkezik. Abban reménykedünk, hogy partnereink támogatása révén ez a beszélgetés megvalósul.”

Egyben kihangsúlyozta, hogy most nem az ukrán fél tehető felelőssé a helyzet eszkalálódásáért.

„Mi a konfliktus békés rendezéséért vagyunk, a diplomáciai eszközöket támogatjuk. Most lehetőséget kell adni a diplomatáknak, hogy végezhessék munkájukat. A szakértőkkel együtt” – mondta az Elnöki Hivatal képviselője.

Szibiha egyebek mellett megjegyezte, hogy az ukrán fél bemutatta stratégiai elképzelését a minszki megállapodások végrehajtásának további lépéseiről.

Arra a kérdésre, hogy Biden hogyan reagált arra Zelenszkij készenlétére a Putyinnal való találkozásra, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője elmondta: „Az amerikai félhez hasonlóan, meg vannak az okaim, hogy ezt mondhassam,

más nyugati kulcsfontosságú partner is támogatja Ukrajna álláspontját a tárgyalásokat illetően.”

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Andrej Portnov, Viktor Janukovics elnök adminisztráció helyettes vezetője, Alekszandr Tupickij az Alkotmánybíróság egykori elnöke ellen Szibiha elmondta, hogy „ez bizonyítéka annak, hogy egyes bűncselekményeknek és az értük való felelősségnek nincsenek határai.”

„És előbb vagy utóbb eljön a felelősségre vonás” – mondta.

A UNIAN korábban beszámolt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jövő héten valószínűleg Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral találkozik.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az amerikai és az orosz elnök virtuális csúcstalálkozójáról beszélt egymással Zelenszkij és Biden. Másfél órán át beszélt egymással telefonon csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök. 

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.