Politika | 2021. 12. 10. – 13:13 |
Az Eu szerint a normandiai formátum tárgyalásai azért akadtak meg, mert Oroszország nem volt hajlandó elismerni részvételét a kelet-ukrajnai konfliktusban. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió miniszterei kiemelték, hogy két év telt el a legutóbbi normandiai csúcs óta, amelyen aláírták az Általánosan megegyezett következtetések című dokumentumot.

Az EU úgy véli, a tárgyalási folyamat a háromoldalú kapcsolattartó csoportban és a normandiai formátumban megakadt,

mert Oroszország nem volt hajlandó elismerni részvételét a kelet-ukrajnai konfliktusban.

Ez áll az Európai Uniónak az Ukrajna elleni orosz agresszióról és a Krím illegális megszállásáról szóló nyilatkozatában, amelyet az EBESZ Állandó Tanácsának bécsi ülésén tettek közzé - írja az Ukrinform.ua.

"Oroszország megtagadja, hogy a konfliktusban részt vevő félként felelősségteljesen járjon el a háromoldalú kapcsolattartó csoport tárgyalásaiban való konstruktív részvételen keresztül, valamint akadályozza a következő normandiai találkozót" - áll a közleményben.

A dokumentum jegyzői sajnálatukat fejezték ki aziránt, hogy az akkor elfogadott intézkedések többségét még nem hajtották végre, bár technikai szintű megállapodások születtek a Háromoldalú Kapcsolattartó Csoport munkájában.

Ezek azonban politikai szinten továbbra is blokkolva maradnak – mondták az Európai Unióban.

Emellett sajnálatosnak nevezték, hogy az EBESZ Miniszteri Tanácsának december 2-3-án Stockholmban tartott ülésén Oroszország ismét "nem vett részt az EBESZ ukrajnai békére irányuló erőfeszítéseinek kinyilvánításáról szóló tárgyalásokon".

Az EU aggodalmát fejezte ki a kelet-ukrajnai biztonsági helyzet romlása miatt,

ami a tűzszünet megsértésének rohamos növekedése és az orosz csapatok határ közelében történő felhalmozódása miatt következett be.

"Bármilyen fenyegető vagy destabilizáló magatartás elfogadhatatlan. Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartsa be a kitelepítés átláthatóságáról szóló bécsi dokumentum szerinti meglévő mechanizmusokat" - mondták az Európai Unióban.

A Háromoldalú Kapcsolattartó Csoport munkacsoportjainak december 7-i ülésein az ukrán fél három kulcsfontosságú kezdeményezést hangoztatott, Oroszország azonban ezeket elutasította.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az orosz külügy szerint az EU beszállt Ukrajna "militarizálásába". Ukrajna "militarizálásával" vádolta meg az Európai Uniót csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, ami szerinte akadályozza a Donyec-medencei válság rendezését. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.