Életmód | 2021. 12. 10. – 06:25 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha orvoshoz fordulunk fájdalmunkkal, a helyes diagnózis felállítása szempontjából elengedhetetlen, hogy pontosan le tudjuk írni, mit érzünk.

A tünetek leírásának fontos része, a fájdalom helye, jellege, erőssége, gyakorisága, illetve az is, hogy milyen körülmények között lép fel, mikor rosszabbodik, mikor enyhül - írja a Házipatika.com

A fájdalom jellege

A szöveti károsodás égő, égető fájdalommal jár, ez általában hőhatás vagy valamilyen mechanikai hatás, például vágás, szúrás hatására jön létre.

A rándulások és izomgörcsök sajgó fájdalommal, míg a zárt térben (például fogban, fülben) keletkező gyulladást lüktető fájdalomként lehet leírni.

Hasogató fájdalomra jó példa a migrénes fájdalom, a csípő érzést pedig nevéből adódóan valamilyen csípés (például darázscsípés vagy csaláncsípés) okozza.

Az állandóan égő, bizsergető, áramütésszerű fájdalom lehet neuropátiás eredetű is. A neuropátiás és a nociceptív fájdalom elkülönítésében a DN4 kérdőív és a Pain Detect kérdőív segíthet.

A fájdalom hossza

A fájdalmakat fennállásának hossza alapján két csoportra lehet osztani: a krónikus fájdalom több mint három hónapig fennáll, míg az akut vagy heveny fájdalom általában valamilyen konkrét eseményhez (baleset, betegség) köthető, és sokkal hamarabb enyhül, majd elmúlik.

A fájdalom helye

A fájdalom helyét általában könnyű meghatározni, viszont jó tudni, hogy létezik kisugárzó fájdalom, ami azt jelenti, hogy a páciens máshol érzékeli a fájdalmat, mint ahol az eredetileg keletkezik. Például a fogfájás kisugározhat a fülbe, a porckorongsérv okozta fájdalom lesugározhat a lábakba is.

A fájdalom erőssége

A fájdalom nem mérhető objektíven, hiszen a fájdalomtűrő képesség egyénenként változik, ráadásul a lelki állapot is befolyásolja azt, hogy az egyén milyen erős fájdalmat érzékel. A fájdalom mérését így általában a beteg egyéni ítéletére bízzák, a fájdalom mérésére többféle skála (vizuális analóg skála, numerikus skála) áll rendelkezésünkre.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.