Közélet | 2021. 12. 10. – 16:30 |
Az ukránok csak két országot tartanak ellenségesnek - Oroszországot és Fehéroroszországot. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukránok csak két országot tartanak ellenségesnek - Oroszországot és Fehéroroszországot.

Ez utóbbihoz való hozzáállás csak az utóbbi időben jelentősen romlott

- számolt be az RBC Ukrajna hírportál a Rating szociológiai csoport felmérési adataira hivatkozva.

A válaszadók többsége (72%) ellenséges országnak tartja Oroszországot, s csak 12%- uk szövetségesnek.

Az elmúlt év során több mint kétszeresére nőtt azon válaszadók száma, akik ellenséges országnak tartják Fehéroroszországot Ukrajnával kapcsolatban (22-ről 48 százalékra).

A válaszadók Ukrajna legnagyobb szövetségesének Kanadát (61%), Litvániát (59%), Lengyelországot (67%) és Nagy-Britanniát (56%), valamint az USA-t (61%) és Törökországot (52%) tartják.

Valamivel ritkábban tekintik szövetségesnek Franciaországot (51%), Németországot (51%) és Kínát (22%), utóbbit inkább semleges országnak tekintik.

Az elmúlt évben a Törökországgal és Nagy-Britanniával kapcsolatos hozzáállás jelentősen javult, Fehéroroszországgal szemben pedig romlott.

A felmérést a Rating szociológiai csoport végezte 2021. november 6-8-án 2500 válaszadó részvételével Ukrajna-szerte, az Oroszország által megszállt területek kivételével.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukránok csaknem fele nem támogatja a kettős állampolgárság bevezetését. A válaszadók 48%-a egyáltalán nem támogatja a kettős vagy többes állampolgárság bevezetését Ukrajnában. 

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.