Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 10. – 08:22 | Ukrajna |
Egy zacskó legalább 2 hrivnyába fog kerülni. Fotó: Internet

Hirdetés

Mától, azaz december 10-től Ukrajnában tilos az ingyenes műanyag zacskók árusítása az üzletekben. Egy zacskó legalább 2 hrivnyába kerül.

A vonatkozó újításokról a műanyag zacskók Ukrajna területén történő forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló törvény rendelkezik - közli a Korrespondent.net hírportál.

Az ukrán Miniszteri Kabinet meghatározta a műanyag zacskók minimális kiskereskedelmi árait:

  • 2,00 hrivnya - fogantyúk nélkül (oldalsó hajtások nélkül);
  • 2,50 hrivnya - fogantyúk nélkül (oldalsó hajtásokkal); fogantyúkkal (oldalsó hajtás nélkül);
  • 3,00 hrivnya - fogantyúkkal (oldalsó hajtásokkal).

A műanyag zacskók forgalmazása 1700 és 3400 hrivnya közötti pénzbírsággal sújtható. Ismételt jogsértésért 3400-tól 8500 hrivnyáig terjedő pénzbírságot számítanak fel.

A törvény előírásai még nem vonatkoznak a biológiailag lebomló műanyag zacskókra és a friss hal, hús, ömlesztett termékek csomagolására szolgáló ultravékony műanyag zacskókra. Elsődleges csomagolásként 2023. január 1-ig forgalmazhatók a kiskereskedelmi üzletekben.

Emellett 2022. március 10-től teljesen tilos vékony és ultravékony zacskókat forgalmazni az üzletekben.

A szupermarketekben ma már ingyenesen kapható nejlonzacskók helyett használhatunk újrafelhasználható hálózacskókat, amelyek gyümölcsök és zöldségek tárolására is alkalmasak. Költségük akár 40 hrivnya is lehet.

A papírzacskók is alternatívát jelentenek a műanyag helyett. Nagy súlyt elbírnak, de nem igazán lehet újrahasznosítani azokat.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában az eldobható zacskókért is fizetni fogunk. Ukrajnában a miniszteri kabinet minimális kiskereskedelmi árat kíván megállapítani a műanyag zacskók esetében.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.