Politika | 2021. 12. 10. – 08:00 |
Az ukrán védelmi szektorra fordított pénzeszközök nagy részét „megeszik”, fegyverkezésre csak a szükséges összeg 15-20%-a jut. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ukrán védelmi szektorra fordított pénzeszközök nagy részét „megeszik”, fegyverkezésre csak a szükséges összeg 15-20%-a jut, annak ellenére, hogy idén az elmúlt 30 év legnagyobb költségvetését kapta a védelmi minisztérium – közölte Olekszij Reznyikov, az ukrán védelmi tárca vezetője az ArmijaInformnak adott interjújában, számolt be a Korrespondent.netre hivatkozva a Karpat.in.ua.

„Egy krónikus problémáról van szó: a költségvetés több mint 70%-a a fenntartásra és az étkeztetésre megy el.

A felszerelés beszerzésére, a harci kiképzésre és a fejlesztésre a szükségletek 15-20%-ban vannak finanszírozva. Most 28 milliárd UAH-t kaptunk fegyverkezésre, állami garanciákkal együtt – legyen az összeg 40 milliárd UAH. De ha összeadjuk a fegyverkezés költségeit a már jóváhagyott, és ígéretes programokkal, akkor 230-250 milliárd hrivnya kell – évente” – mondta Reznyikov.

Elmondása szerint Ukrajnának modern légvédelmi és rakétavédelmi rendszerekre, erős haditengerészetre és partvédelemre, harci repülőgépekre és rakétaprogramra van szüksége. Ezen kívül a fejlesztésekhez befektetésekre van szükség, pilóta nélküli technológiákba, robottechnikára.

„Jelenleg több mint 40 ezren állnak sorban lakásért, a kétharmad nem köti meg a második szerződést. Plusz több száz befejezetlen projekt, beleértve a bíróságokon »felfüggesztett« arzenálokat. Ez egy szovjet időkből visszamaradt örökség, amelyen dolgozni kell” – magyarázta a miniszter.

„Ha szociális kérdéseket vesszük, akkor az anyagi ellátottságot jelentősen növelni kell. Hogy megértsék, ha 30%-kal megemeljük, évi 18 milliárd hrivnyára van szükség. Sajnos most erre nincs pénz.

Az én feladatom pedig ezeknek a forrásoknak a felkutatása” – tette hozzá.

Reznyikov kihangsúlyozta, hogy a védelmi minisztérium a 2022-es állami költségvetés elfogadása előtt meg tudott egyezni a finanszírozás 2,5 milliárdos növeléséről. Ez biztosítja a bérek, „harci” támogatás, szociális segélyek kifizetését a katonák számára, és megkezdődhet azok fokozatos emelése.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Budanov szerint Ukrajna nem védi meg magát Oroszországtól a Nyugat támogatása nélkül. Ukrajna nem rendelkezik elegendő katonai erőforrással egy esetleges teljes körű orosz invázió visszaverésére. Az országnak szüksége van nyugat támogatására.

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.