Politika | 2021. 12. 10. – 10:00 |
Németország vezető szerepet játszik a transzatlanti biztonság megerősítésében, nagyra becsült és nagyon fontos szövetségesünk - jelentette ki Jens Stoltenberg. Fotó: Internet

Hirdetés

Németország vezető szerepet játszik a transzatlanti biztonság megerősítésében, nagyra becsült és nagyon fontos szövetségesünk - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, az új német kormány külügyminiszterével, Annalena Baerbock-kal tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A NATO-főtitkár üdvözölte az Olaf Scholz kancellár vezette új német kormány egyértelmű elkötelezettségét a NATO mellett - írja az MTI.

Mint mondta: Németország hozzájárulása nagyon fontos a béke fenntartásához Európában.  

Stoltenberg hangsúlyozta: "a NATO-nak erős Németországra van szüksége, mind politikailag, mind katonailag, különösen olyan időkben, amikor egyre összetettebb kihívásokkal kell szembenézni", különös tekintettel az orosz csapatösszevonásokra az ukrán határon.

Stoltenberg megerősítette, hogy a NATO határozott választ fog adni, amennyiben Moszkva agresszívan lép fel Ukrajnával szemben. "Ez komoly politikai és gazdasági következményekkel fog járni Oroszország számára" - tette hozzá.  

A NATO-főtitkár felhívta a figyelmet: a Krím-félsziget 2014-ben történt illegális orosz bekebelezése óta a szövetség megerősítette elrettentő és védelmi erejét, ugyanakkor továbbra is nyitott a párbeszédre, többek között a NATO-Oroszország Tanácson keresztül.

"A párbeszédre vonatkozó ajánlat továbbra is érvényes, Oroszországnak pozitív módon kellene válaszolnia, de ezt eddig nem tette meg" - tette hozzá a NATO-főtitkár.  

Annalena Baerbock német külügyminiszter a sajtótájékoztatóan elmondta: Németország számára továbbra is a NATO jelenti Európa biztonsági alappillérét. Mint mondta,

az ukrán határon történő orosz csapatösszevonások aggasztóan hatnak nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa biztonságára is.

A német diplomácia új irányítója elkötelezettségét fejezte ki a NATO-Oroszország Tanács újjáélesztése iránt, mivel - mint fogalmazott: - "a jelen fejlemények ennek szükségességét jelzik".

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Stoltenberg reméli, hogy Oroszország ezúttal nem támadja meg Ukrajnát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár reményét fejezte ki, hogy Oroszország tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.