Mozaik | 2021. 12. 10. – 17:00 |
Veszélyben van a fertőző betegségek elleni küzdelemben is szerepet betöltő szitakötők jelentős része. Fotó: Internet

Hirdetés

Veszélyben van a fertőző betegségek elleni küzdelemben is szerepet betöltő szitakötők jelentős része - közölte csütörtökön a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), melyet az Origo idéz.

Elsősorban az élőhelyeik zsugorodása veszélyezteti a szitakötőket

Az ismert mintegy 6000 szitakötőfaj 16 százaléka sorolható a sebezhető, a veszélyeztetett vagy a kihalás fenyegette kategóriába - közölte a svájci székhelyű szervezet, ismertetve a veszélyben lévő fajok frissített listáját, amelyhez első ízben globálisan is számba vették a szitakötőket.

E rovarokat, amely megeszik a maláriát és a dengue-lázat terjesztő szúnyogok lárváit, elsősorban életterük, az erdők és a vizes élőhelyek elpusztítása, a folyók és tavak növényvédőszerek és más kemikáliák általi elszennyeződése veszélyezteti.

Sok fajra nincsen elegendő adat

Viola Clausnitzer biológus, aki évtizedek óta kutatja a szitakötőket, attól tart, hogy a valóságban a vöröslistán szereplőknél is több szitakötőfaj lehet veszélyeztetett, mivel sok fajról nincs elég adat. Tudósok a mocsarak, lápos vidékek és folyók egészségi állapotának barométereként tekintenek a szitakötőkre.

A Ramsari Egyezmény egy 2018-as jelentése szerint a vizes élőhelyek háromszor gyorsabban pusztulnak, mint az erdők, 1970 óta az ilyen élőhelyek egyharmada tűnt el.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.