Politika | 2021. 12. 11. – 10:13 |
Emmanuel Macron megítélése szerint "erős a nézetazonosság" és "az együttműködés szándéka" közte és az új német kancellár, Olaf Scholz között.  Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Emmanuel Macron megítélése szerint "erős a nézetazonosság" és "az együttműködés szándéka" közte és az új német kancellár, Olaf Scholz között. A francia elnök ezt a német kollegájával tartott közös sajtótájékoztatóján mondta pénteken, miután megbeszélést folytattak a francia elnöki hivatalban.

Emmanuel Macron az érintett témák közül az európai határok külső védelmét, a migrációs témákra adandó közös választ, valamint a Afrikához és a Kínához fűződő viszonyt emelte ki.

"Megvitattuk, hogyan tudjuk Európát erősebbé tenné, az európai szuverenitást minden dimenziójában megerősíteni. Gazdasági, biztonságpolitikai és külpolitikai kérdésekről volt szó" - mondta a német kancellár. "Fontos, hogy egy irányban lépjünk fel, hogy együtt dolgozzunk. Ezért nem egyszerűen baráti látogatás volt ez, hanem azonnal nagyon konkrétan megvitattunk minden olyan témát, amely a közeljövőben napirendre kerül" - tette hozzá.  

A hivatalába két nappal ezelőtt beiktatott új német kancellár első hivatalos látogatását Párizsban tette, ahol munkaebéden fogadta őt a francia elnök. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a két ország vezetője elsősorban uniós kérdésekről egyeztetett három héttel azelőtt, hogy Franciaország átveszi az unió soros elnöki tisztét.

Annak kapcsán, hogy Párizs az uniós költségvetési szabályok felülvizsgálatát javasolja, Olaf Scholz kijelentette, hogy a gazdasági növekedés nem összeegyeztethetetlen a pénzügyi stabilitással.

"Meg kell őrizni a növekedést, amelyet a(koronavírus-járvány utáni visszaesést ellensúlyozni hivatott uniós) helyreállítási alap indított be. Ugyanakkor a pénzügyi stabilitáson is dolgoznunk kell" - mondta a német kancellár. "Ez nincs egymással ellentmondásban. Számomra ez ugyanannak az erőfeszítésnek a két oldala" - tette hozzá, jelezve, hogy Párizs és Berlin közös elképzeléseket fog kialakítani ebben a kérdésben.

Emmanuel Macron csütörtökön úgy vélte, hogy felül kell vizsgálni az uniós költségvetési szabályokat, miután a 3 százalékos deficitszabályt már meghaladta az élet.

A járványhelyzet miatt "zárójelbe tettük a költségvetési szabályok betartását" - emlékeztetett. "Vissza kell térnünk olyan szabályokhoz, amelyek lehetővé teszik a gazdaságaink konvergenciáját, de nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna. Nem térhetünk vissza az 1990-es években létrehozott költségvetési kerethez" - hívta fel a figyelmet.

A francia elnök pénteken abban egyetértett Olaf Scholz-cal, hogy "a költségvetési szigort meg kell tartani" az eurózónában, de ugyanakkor "a növekedést is támogatni kell" Európában, új ipari nagyvállalatok "építésével" az "európai szuverenitás" megerősítéséhez.

"Mechanizmusokat kell találnunk, vagy rugalmasságot vagy pedig olyan új szabályokat, amelyekkel lehetővé válik e három cél együttes elérése" - fogalmazott a francia elnök.

A német kancellár Párizsból Brüsszelbe utazott tovább, ahol találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint megbeszélést folytat Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is. Scholz vasárnap már Varsóban tárgyal.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.