Mozaik | 2021. 12. 11. – 11:00 |
Két 2500 éves síremléket fedezett fel egy spanyol régészeti kutatócsoport a felső-egyiptomi Minja kormányzóság területén végzett ásatáson. Fotó: Internet

Hirdetés

Két 2500 éves síremléket fedezett fel egy spanyol régészeti kutatócsoport a felső-egyiptomi Minja kormányzóság területén végzett ásatáson - közölte vasárnap az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

Két 2500 éves síremléket fedeztek fel Felső-Egyiptomban - írja az Origo.

A Barcelonai Egyetem régészei által feltárt két síremlék a Szaiszi korszakból, a Krisztus előtt 664-525 közötti időszakból származik

– mondta el Musztafa Vazíri, az ország régészeti legfelsőbb tanácsának főtitkára, hozzátéve, hogy az egyik síremlékben egy mészkő koporsót találtak, amelynek fedőlapját egy nőről mintázták.

A koporsóban egy ember maradványai vannak, mellette pedig egy másik személyé. Az ismeretlen halottaknak arany nyelve van. Vazíri hozzátette: a régészek szerint a jelek arra utalnak, hogy a sírt egykor felnyitották.

A másik síremléket érintetlenül találták meg, és csak az ásatás során nyitották fel. 

Hasszán Amer professzor, az el-bahnaszai régészeti helyszínen folytatott ásatás igazgatója arról számolt be, hogy a sírban jó állapotú mészkő koporsóra bukkantak emberi arccal. Emellett két kanopusz edényeket tartalmazó koporsót is találtak.

Az egyik edényben 402 fajanszból készült usbéti-figura, egy sor kis amulett és zöld gyöngy volt. 

Egyiptomban az elmúlt években számos jelentős régészeti leletet találtak az ország különböző részein, köztük fáraósírokat, szobrokat, koporsókat és múmiákat.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.