Gazdaság | 2021. 12. 12. – 09:09 |
A beregszászi Sütő Katalin már fiatal korától a szépséggel és az egészségünk megőrzésével foglalkozik.

Hirdetés

A kozmetika története olyan régi, mint az emberiség története. A test, de különösképpen a bőr ápolása, az arc szépítése és a haj fényének fokozása már ősidők óta foglalkoztatja az embereket. Az ókorban Egyiptom volt a kozmetika bölcsője. A múlt század 90-es éveiben nagy kampány indul a bőrápolásért. Számtalan nappali, éjszakai szemránckrém kerül forgalomba. A mai kozmetika már elsősorban egészségközpontú, mégis olyan igényeket is kielégít, mint például a múltból visszahozott tetoválás, azaz a tartós smink, idegen szóval permanent make up.

A beregszászi Sütő Katalin már fiatal korától a szépséggel és az egészségünk megőrzésével foglalkozik. Járványügyi szakemberként sok terhet rótt rá a világjárvány, de tudását nemcsak e téren, hanem a szépségiparban is kamatoztatja. A szépülni vágyók az Ájrisz szépségszalonban találhatják meg őt. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Meséljen magáról.

– Beregszászban születtem, itt tanultam, ma is itt élek. Nagymamám több mint ötven évet dolgozott műtős főnővérként, sokszor tarthattam vele a munkahelyére. Nagyon megtetszett, hogy mennyire sokat segít az embereknek, így én is ezt az utat választottam: a Beregszászi Egészségügyi Koledzsben szereztem diplomát. Majd lehetőséget kaptam arra, hogy a Beregszászi Járási Köjál járványügyi osztályán dolgozzam. Időközben az Ungvári Nemzeti Egyetemen pszichológus diplomát szereztem.

– Hogyan képzeljük el a munkáját?

– Vannak szezonális megbetegedések, járványok. Mi ezzel foglalkozunk, ezeket kutatjuk, hogy hogyan lehetne ezeket megelőzni, mit kell tenni, ha már megbetegedtünk. Különböző élelmiszerüzleteket, kiszolgáló egységeket ellenőrzünk annak érdekében, hogy minden higiéniai előírást betartsanak. Együtt dolgozunk a Beregszászi Járási Kórház fertőző osztályának munkatársaival, akik értesítenek minket, ha bárhol problémát észlelnek. Mondanom sem kell, a koronavírus-járvány rengeteg plusz munkát és terhet rótt ránk, de mindig igyekszünk tudásunk legjavát nyújtani.

– Időközben a szépségiparba is belekóstolt.

– Mindig is érdekelt az egészségmegőrzés és a szépségápolás. Nagyon szeretek tanulni, folyamatosan képzem magam, ezért úgy gondoltam, hogy összekötöm a két ágazatot. Kezdetben kijevi képzéseken vettem részt, hogy mélyítsem a tudásomat, majd hazatérve a Health and Beauty Centerben kezdtem dolgozni, gépi alakformálást, zsírégetést kérhettek tőlem. Időközben több továbbképzésen vettem részt, és ma már az Ájrisz szépségszalonban kozmetikusként dolgozom.

– Akadtak nehézségei a kozmetikusi pályán?

– Minden kezdet nehéz, nálam sem volt ez másként. A különböző eszközök kezelésének elsajátítása nem egyszerű feladat, emellett ki kell alakítani a saját vendégkört is. De kitartó személyiség vagyok, soha nem adom fel, és ma már büszkén mondhatom, hogy sikeres lettem ezen a területen is.

– Mit kérhetnek öntől a vendégek?

– Többféle arckezelés vehető igénybe, melyek alatt különféle hatóanyagot juttatunk a bőr mélyebb rétegeibe, ezáltal tovább megőrizhető a bőr fiatalsága. Kezeléseink között megtalálhatók a kavitációs arc- és testkezelések, az RF liftinges kezelések, az alakformáló testtekercselés, a vákuummasszázs, a narancsbőr-kezelés és a cukorgyanta. Nagyon sok tini keres fel arctisztítás miatt, hiszen a pattanásos bőr nem egy esztétikus látvány. Az ajánlott kezeléseket kortól és bőrtípustól függően választjuk ki. Minden ember és minden bőr más, ezért fontos, hogy személyre szabott legyen a kezelés. Ki kell emelnem, hogy a szépségipar ma már nem kizárólag a nők területe, nagyon sok férfi keres fel, hisz ők is szeretnének egészségesek és fiatalok maradni minél tovább.

– Mit tehetünk mi az otthoni arcápolásért?

– Fontos tudni, hogy bőrünk 25 éves kortól kezd el öregedni. Ekkortól már ajánlott a különböző feszesítő krémek használata. Azonban mindenekelőtt a megfelelő tisztítást kell szem előtt tartanunk, naponta kétszer jól meg kell mosnunk arcunkat. Emellett használjunk hidratáló készítményeket, hisz nyáron a nagy meleg, télen pedig a hideg, a szél szárítja ki bőrünket. Személy szerint a természetes összetételű dolgokat kedvelem, például a méz, a zabkása vagy a tejtermékek nagyon jól alkalmazhatók az arcápolás során.

– Említette, hogy a járványügyi osztályon való munkáját megnehezítette a világjárvány. A szépségiparban is ezt tapasztalta?

– A koronavírus minden szakmát nehezebbé tett, és mindenki életét felforgatta. Mint említettem, rengeteg tennivaló akadt a fő munkahelyemen, ezért a kozmetikusi munkám kissé háttérbe is szorult. Emellett azt vettem észre, hogy a vendégek kissé féltek jönni, elmaradoztak. De hála Istennek, a karantén enyhülésével van tennivaló bőven ezen a területen is. Nagyon fontos a higiénés szabályok betartása, a fertőtlenítés és a megelőzés – ez az első számú szabályom.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Nagyon szeretem a munkám. Örülök, hogy amit csinálok, azzal sokaknak kedvére teszek. Mindig képzem magam, hogy le ne maradjak és a legújabb kihívásoknak is megfelelhessek. Szeretem ezt a várost, a közösséget, szeretek itt élni. Szívem-lelkem beleteszem abba, amit csinálok, ez az, ami feltölt energiával.

– További kitartást és sikeres munkát!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.