Mozaik | 2021. 12. 12. – 19:00 |
Ennek a brit, keresztre feszített férfinak az egyik sarokcsontjában szöget találtak. Fotó: Internet

Hirdetés

A római kori Angliában egy férfit brutálisan kivégeztek, amikor keresztre feszítették időszámításunk szerint a harmadik vagy a negyedik században. A maradványait megtaláló régészek szerint valószínűleg rabszolga volt, akik egy szöget is felfedeztek, amelyet a férfi egyik sarkának csontjába ütöttek.

A 25 és 35 éves kora között elhunyt férfi lábcsontjai elvékonyodtak, ami kutatók szerint arra utal, hogy keresztre feszítése előtt sokáig „falhoz volt láncolva" - írja az Origo.

Úgy gondoljuk, hogy a keresztre feszített férfi egy helyi őslakos lehetett –

mondta David Ingham, a feltárást vezető Albion Archeology projektmenedzsere a LiveScience online tudományos portálnak.

A régészek egy temetőben találták meg a férfi „ütött-kopott" csontvázát, ahol összesen negyvennyolc ember sírjára bukkantak, akiknek maradványai a kutatók szerint arra utalnak, hogy azok kemény fizikai munkát végeztek.

A csapat a közelben talált egy olyan korabeli műhelyt is, ahol állatcsontokat hasítottak fel annak érdekében, hogy ki lehessen vonni belőle a csontvelőt, amelyből többek között szappant is készítettek. 

Az ásatásokat Ingham csapata még azelőtt végezte, hogy a cambridgeshire-i területen lakóházak építésébe fogtak volna. A leletekről szóló publikációt most tették közzé a British Archaeology tudományos magazinban.
Lehetséges, hogy a keresztre feszített ember a temetőben eltemetettekkel együtt rabszolgasorba került – mutatott rá Ingham, megjegyezve, hogy időszámításunk szerint 212-ben a római állampolgárságot kiterjesztették minden szabad emberre, aki a Római Birodalomban élt.

Hozzátette: a keresztre feszítést általában nem római állampolgárokon hajtották végre. Maga a keresztre feszítés során az elítélt karjait a keresztre kötötték, lábát pedig az alapokhoz szögezték;

ez a pozíció megnehezíti a levegővételt, és az áldozat megfullad.

Feltételezések szerint a keresztre feszítés gyakorlata az asszíroknál és babilóniainál kezdődött, de a perzsák is használták időszámításunk előtt a 6. században, amikor az áldozatokat fákhoz vagy oszlopokhoz kötözték. A kereszteket a római korig nem alkalmazták.

A most előkerült csontváz elemzését Corinne Duhig, a Cambridge-i Egyetem McDonald Régészeti Kutatóintézetének vezető munkatársa végezte.

Hirdetés


Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.