MTI

| 2021. 12. 12. – 17:47 |
Vlagyimir Putyin elnök a december 7-i orosz-amerikai virtuális csúcson közölte amerikai hivatali partnerével, hogy nagyon szeretne vele személyesen találkozni. Fotó: Internet

Hirdetés

Vlagyimir Putyin elnök a december 7-i orosz-amerikai virtuális csúcson közölte amerikai hivatali partnerével, hogy nagyon szeretne vele személyesen találkozni.

Az erről készült felvételt vasárnap bemutatták a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában -  közölte az MTI.

"Feltétlenül találkozni fogunk, nagyon szeretném"

- mondta Putyin a megbeszélés elején Joe Biden köszöntésére válaszolva, amelyben az amerikai elnök sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a személyes találkozó nem jöhetett létre a G20-csoport római csúcstalálkozóján.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont a vasárnapi magazinműsorban megszólalva azt mondta, hogy korai még a személyes találkozóról beszélni. Emlékeztett rá:

a két elnök abban állapodott meg, hogy kinevezik megbízottjaikat, akik tárgyszerű párbeszédbe bocsátkoznak az Ukrajna ügyében Európában kialakult helyzetről.

A megbízottak eszmecseréjét követően Putyin és Biden várhatóan ismét videokonferencia keretében lép majd kapcsolatba egymással.

A szóvivő szerint Putyin biztosította Bident arról, hogy az Oroszország területén lévő orosz csapatok senkit sem fenyegetnek. Egyúttal utalt arra, hogy amerikai egységek ezer kilométerre állomásoznak az orosz határtól.

Peszkov annak a véleményének adott hangot, hogy a saját területen végrehajtott orosz csapatmozgások körül létrehozott információs feszültség célja Oroszország "démonizálása" és "potenciális agresszorként való pozicionálása". A szóvivő "nagyon komoly felfogásbeli nézetkülönbségnek" nevezte a két ország között, hogy Biden korábban kijelentette: nem hajlandó figyelembe venni az orosz nemzeti érdekek határát jelző "vörös vonalakat".

 Peszkov szerint az "agresszív" amerikai retorika nem segíti elő a két ország közötti enyhülést. Figyelmeztetett, hogy az Oroszország ellen bevezetendő újabb szankciók vissza fognak ütni.  

Az orosz-amerikai kapcsolatok állapotát Peszkov "nagyon súlyosnak" nevezte, ami miatt az elnöknek folyamatosan figyelemmel kell kísérnie azt. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Biden-kormány következetesebben hajtja-e végre a megállapodásokat, mint a korábbi amerikai kormányok, a szóvivő azt mondta, "nem, egyelőre ez nem mondható el".

Beszámolója szerint a két elnök pozitív és az egymás személye, valamint diplomáciai és politikai tapasztalata iránti kölcsönösen tiszteletteljes hangnemben beszélte meg a két ország közötti nézeteltérés bonyolult kérdéseit. Mint mondta, Putyinnak a tárgyalások alatt nem volt szüksége arra, hogy dokumentumokat kéressen be, mert járatos volt a tárgyalások témájában.

Peszkov elmondta, hogy Putyin a közeljövőben külföldi látogatásokat tehet, de nem közölte, hogy konkrétan hová készül az orosz elnök.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.