Kárpátinfo hetilap


| 2021. 12. 12. – 16:06 |

Hirdetés

Szeretném tovább folytatni a korábban megkezdett témát, feltüntetve eredményeinket és hibáinkat, amelyeket elkövettünk.

Néhány problémás kérdéssel kezdeném, ami miatt terméskiesést értünk el. Kezdjük a csonthéjasokkal, legelőször is az őszibarackkal. Az utóbbi években egyes termelőknél nagy problémát okozott a tafrinás levélfodrosodás. Ám azok a termelők, akik betartották a követelményeket, meg tudták védeni a növényeket és jó áron tudták hasznosítani a barackot.

Sajnos a kajszibarackot nem tudtuk megvédeni a késői hideg miatt, ami a virágzás idején is problémát okozott (nem történt meg a beporzás). A tavaszi fagyok szintén tönkretették az ültetvényeket. A legtragikusabb idén (de az elmúlt évek során is) a monília által okozott kártétel volt a meggyfáknál. Ha így folytatjuk, akkor egy idő múlva teljes mértékben eltűnhet a meggy. Pedig két permetezéssel (szisztemikus gomba­ölő­sze­rek­kel) meg tudnánk védeni őket. Sajnos az utóbbi időben a cseresznye- és szilvafákat szintén megtámadta a monília, ezért ezt figyelembe kell venni a közeljövőben.

Az almatermésűeknél (alma, körte, birs) a 2021-es évben jó termést értünk el, de voltak problémák, különösen az intenzív gyümölcsösökben, ahol nem permeteztek a követelmények szerint, így megjelent az egyik legveszélyesebb betegség, a baktériumos tűzelhalás. A közeljövőben erre a betegségre különös figyelmet kell majd fordítani. Nálunk ez a betegség leginkább a körtefákat támadja meg.

A dió- és a mogyorótermesztéssel több száz hektáron foglalkoznak (az Egán Ede program segítségével is). A legnagyobb problémát a baktériumos betegségek okozzák, amelyek ellen leginkább a réztartalmú szerekkel tudunk védekezni (de csak mint megelőzési módszer). Az öreg fák egy része emiatt elpusztult. Mivel ezen kultúrákra nagy a kereslet, ezért figyelmet kell fordítani a problémák megoldására (ez vonatkozik egész Európára). Ne felejtsük el, hogy a dió és a mogyoró különösen értékes kultúráknak számítanak, mivel rendkívül táplálóak (valóságos „vegyi üzemek”).

A szőlő esetében idén jó termést értünk el. Mind a borszőlővel, mind pedig csemegeszőlővel jól el volt látva a piac. A legnagyobb problémát egyes gazdáknál a fakórothadás okozta. A közeljövőben, úgy látszik, hogy a gyümölcstermesztésben a baktériumos betegségek fogják okozni a bajt. A betegségek megjelenésében és terjedésében a klímaváltozás is szerepet játszik.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András
szaktanácsadó, Terra Dei

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.