HáziPatika.com

| 2021. 12. 12. – 16:12 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Szellenteni mindenki szokott, ez ugyanis egy természetes, az emésztéshez tartozó folyamat. Lehetnek azonban olyan időszakok, amikor valakinél a megszokottnál gyakrabban történik a gázok ürítése - ennek pedig különböző okai lehetnek.

Túl sok szénsavas üdítő

A szénsavas üdítők fogyasztásától, a szívószállal ivástól és a rágózástól is levegő kerül a bélrendszerbe, amely megrekedhet, és vagy böfögés, vagy szellentés formájában távozik. Ha ezt szeretnénk elkerülni, érdemes mellőzni az ilyen italok fogyasztását, kevesebbet rágógumizni, és hanyagolni a szívószálat is - írja a Házipatika.com.

Túl sok édesség

Bizonyos mesterséges édesítőket, mint a szorbit vagy a xilit, nem tudunk megemészteni, így a belekben rekedve gázképződést okozhatnak. A természetes eredetű cukrok, különösen a fruktóz fogyasztása szintén fokozott gázképződést eredményez, mert sokak szervezetében nincs meg a lebontásához szükséges enzim.

Salátafogyasztás

A saláták, zöldek nagyon egészségesek, de a keresztesvirágú zöldfélék, mint a kellevél, a káposzta, a kelbimbó és a brokkoli viszonylag nehezen emészthetők, és serkentik a bélgázok képződését.

Stressz

Ha túl sokat idegeskedünk, az az emésztésünkre is hatással van - van, akinél ez többek között fokozott szellentés formájában mutatkozik meg. A különböző meditációs és relaxációs technikák ezen is segíthetnek.

Tejtermékek fogyasztása

Ha valaki laktózérzékeny (és esetleg még nem tud róla), annak a különböző tejtermékek, tejet tartalmazó ételek fogyasztása emésztési gondokat okozhat - többek között fokozott mennyiségű szellentést. Ha ez a tünet rendszeresen jelentkezik, miután ilyesmit ettünk, vizsgáltassuk meg, hogy nem vagyunk-e érzékenyek a laktózra.

Székrekedés

Ha huzamosabb ideig nem tudunk vécére menni, a beleinkben rekedt salakanyagok is előidézhetnek fokozott gázképződést. Ilyenkor érdemes speciális, rostban gazdag ételeket fogyasztani, esetleg enyhe hashajtót alkalmazni.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.