Életmód | 2021. 12. 12. – 09:58 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy addig fel nem fedezett allergia vagy akár genetikai háttere is lehet annak, ha reggelente a tükörbe nézve egy felpuffadt szempár néz vissza ránk.

Reggelente duzzadt szemekkel ébredünk? Derítsük ki az okokat, hogy a későbbiekben meg tudjuk előzni ezt a kellemetlenséget - írja a Házipatika.com.

Allergia

A szemünk körüli a bőr rendkívül vékony, érzékeny és könnyen megduzzad, ha allergén anyaggal például pollennel, poratkával, vagy akár állatszőrrel érintkezik. Ha allergia áll a szempuffadás mögött, akkor valószínűleg viszketés és könnyezés is társul hozzá. 

Túl sokáig viselt kontaktlencse

A kontaktelncse egy gátként megakadályozza, hogy oxigénhez jusson a szemünk, aminek hatására a szaruhártya megduzzadhat. Ha pedig éjszakára, alvásközben is bent marad a kontaktlencse, akkor ez a duzzanat tovább fokozódhat.

Sírás

Jó tudni, hogy összesen három fajta könnyet különböztethetünk meg. Az első, ami a szem nedvességét biztosítja, a második az úgynevezett reflex könny, amivel szemünk valamilyen irritáló dologra reagál, a harmadik pedig az érzelmi könny, ami sírás közben jelentkezik. Ezek az érzelmi könnyek több vizet és több sót is tartalmaznak, amik ha érintkeznek a szemkörnyéki szövetekkel, irritálhatják azokat.

Túlzott alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztás többféle problémát okozhat, másnapra akár a szemünk is megdagadhat, Ennek oka, hogy az alkohol csökkenti a szervezetben az antidiuretikus hormon szintjét, aminek a feladata, hogy a vesében fokozza a vízvisszatartást, és így segítsen a szervezetnek a megfelelő mennyiségű víz megtartásában. Ha csökken ennek a hormonnak a szintje, az egyebek mellett szempuffadást is eredményezhet.

Öregedés

Egészségesen étkezik, nem iszik alkholt, eleget alszik, mégis puffadt szemekkel ébred? Nos, ennek ok lehet, hogy a génjeiben keresendő. A szemduzzadásra való hajlam ugyanis öröklődhet is, de ez a hajlam gyakran csak az évek múlásával, 30-40 éves kor után mutatkozik meg.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.