Mozaik | 2021. 12. 12. – 11:00 |
Az antiszociális személyiségzavar felismerésére most egy tesztet készítettek a tudósok. Fotó: Internet

Hirdetés

A tudósok kidolgoztak egy kérdőívet, amely adhat némi igazodást azzal kapcsolatban, hogy a macskánk hol illeszkedik el a pszichopátia triarchikus modelljeként ismert skálán.

Ez a modell a merészség, az aljasság és a gátlástalanság szintjét méri, hogy felmérje az általános pszichopata hajlamokat - írja az Origo.

Általában a teszt természetesen emberekre vonatkozik, de itt macskákra alkalmazzák.

Miután kitöltöttük a felmérést – amelyet megtalálhatunk az interneten –, megkapjuk az úgynevezett CAT-Tri+ mérés eredményét, amely a kedvencünk pszichopátiájának szintjét jelzi. A Journal of Research in Personality folyóiratban publikált tanulmány szerzői remélik, hogy a pontszám ismerete javíthatja az ember-macska kapcsolatokat.

A macskáink és a személyiségükben mutatkozó különbségek inspiráltak bennünket, hogy elkezdjük ezt a kutatást – mondta Rebecca Evans pszichológus, a Liverpooli Egyetem munkatársa a Motherboardnak, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Engem személy szerint az is érdekelt, hogy a pszichopátia észlelése vajon hogyan befolyásolhatja a macska-gazdi viszonyt; Gumball macskám például viszonylag magas pontszámot ér el a gátlástalanság skáláján, ami azt jelenti, hogy elég hangos, közelségkereső és izgatott tud lenni.

A kérdőív kérdései többek között arra vonatkoznak, hogy házikedvencünk mennyire kalandvágyó a felfedezés során, hogyan reagál a veszélyekre, hogyan reagál más macskákra, szüksége van-e állandó stimulációra vagy sem, és mennyire tartja be a házirendet.

A teszt a kapcsolódó viselkedésformákat - beleértve a hirtelen hangulatváltozásokat, az új emberekkel szembeni agressziót és a simogatásra adott reakciókat - szintén feltárja. 

Más tényezők is szerepelnek benne, mint például az emberbarátság és az állatbarátság mérése, amelyek segítenek megérteni a háziállat és a gazda kapcsolatát.

Végül az összesen 46 válaszból mindenki kiszámolhatja a macskája pszichopátiájára vonatkozó CAT-Tri+ pontszámot.

Valószínűleg minden macskában megvan a pszichopátia, tehát egyfajta antiszociális személyiségzavar, ami egykor hasznos volt az őseik számára az erőforrások megszerzésében, például a táplálék, a terület és a párzási lehetőségek tekintetében – magyarázta Evans, hozzátéve, hogy az emberekben a pszichopátiát gyakran az empátia hiánya és a mások manipulálására való hajlam jellemzi.

A tanulmány végső célja, hogy jobban megértsük a macskáinkat. Azoknak az állatoknak, amelyek például magasabb pontszámot érnek el a merészség skálán, előnyös lehet például,

ha több időt tölthetnek a karmuk élezésével vagy az akadályokon mászva.

A kutatócsoport abban reménykedik, hogy egy ehhez hasonló pszichológiai vizsgálat segíthet azonosítani a macskák nemkívánatos viselkedését, így a gazdik ennek megfelelően módosíthatják a környezetüket vagy nevelésüket.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.