Életmód | 2021. 12. 12. – 14:09 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A váll izmok és inak összetett rendszere, ami nap mint nap erős igénybevételnek lehet kitéve. Emiatt különböző problémák adódhatnak.

Lássuk, melyek a váll legismertebb betegségei, és mikor menjünk feltétlenül orvoshoz a vállfájdalommal.

Ezek a váll leggyakoribb betegségei

A három csontból (felkarcsont, rotátorköpeny és a lapocka egyik nyúlványa) álló váll leggyakoribb betegségei közé tartozik a nyáktömlőgyulladás (bursitis), íngyulladás (tendinitis), az ínszakadás, törés, arthritis, de ide tartozik, ha valakinek kimegy a válla, illetve az úgynevezett ütközési (impingement) szindróma is. Ez utóbbit a rotátorköpeny inainak ütközései okozzák, ahogyan áthaladnak a vállízületen. A szindróma gyakran a rotátorköpeny szalagjainak részleges szakadását követően alakul ki, vagy fokozatosan jön létre az állandó erőltetés, túlterhelés hatására - írja a Házipatika.com.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Olyan vállfájdalommal mindenképp, amelyhez légzési nehézségek és a mellkasban fellépő szorító érzés is társul - könnyen lehet, hogy ezek szívroham jelei. Ugyancsak orvosi ellátást igényel, aki hirtelen nem tudja megemelni, mozgatni a vállát és a karját, valamint akinél hirtelen jelentkezik duzzanat és erős fájdalom.

Ha a fájdalom nem elviselhetetlen, de nem is javul, ellenben a váll elkezd dagadni, bepirosodik, forrónak és puhának érezzük, szintén keressünk fel egy szakembert. A tünetek megkérdezése és egy gyors vizsgálat után az orvos szükség esetén valószínűleg röntgent, CT-t, ultrahangot vagy esetleg MRI vizsgálat elvégzését fogja javasolni, hogy kiderüljön a probléma oka.

Így kezelhetők a váll betegségei

A váll összes betegségét nagyon hasonló módon lehet kezelni: pihentetéssel és/vagy fizikoterápiával - ezek sérült, fájó váll esetén többnyire masszázst és speciális gyakorlatokat jelentenek, melyek segítségével gyorsabban helyreállítható a váll ereje és mozgásképessége. Műtétre általában csak speciális esetekben lehet szükség, mint például tumor, vagy a rotátorköpeny szakadása esetén. Gyógyszeres kezelés általában nem indokolt, de szükség esetén orvosunk fájdalomcsillapító készítményeket javasolhat vagy írhat fel.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.