Sport | 2021. 12. 13. – 12:22 |
Max Verstappent hivatalosan is 2021 Forma-1-es világbajnoka. Fotó: Internet

Hirdetés

A Mercedes csapat mindkét óvását elutasították az Abu-dzabi Nagydíj versenyirányítói, ezzel elhárult az akadály az elől, hogy a Red Bull holland pilótáját, Max Verstappent hivatalosan is 2021 Forma-1-es világbajnokává nyilvánítsák.

A Mercedes két óvást nyújtott be a vasárnapi Abu-dzabi Nagydíjat követően a Nemzetközi Automobil-szövetség versenyigazgatójának, Michael Masinak - írja az MTI.

Az elsőben azt kifogásolta a hétszeres világbajnok német-brit istálló, hogy Max Verstappen a verseny utolsó újraindítást megelőzően, az 57. kör végén megelőzte Lewis Hamiltont a pályára festett úgynevezett biztonsági autós vonal előtt,

vagyis sárga zászlójelzés alatt.

Második beadványában azt kifogásolta Hamilton csapata, hogy Michael Masi engedélyezte, hogy öt versenyző – Lando Norris (McLaren), Fernando Alonso és Esteban Ocon (Alpine), Charles Leclerc (Ferrari), valamint Sebastian Vettel (Aston Martin) – megelőzze az akkor még vezető Hamiltont. A Mercedes érvelése szerint ez tette lehetővé, hogy Verstappen felzárkózzon közvetlenül Hamilton mögé, és megelőzze a Mercedest az utolsó körben.

Verstappen az utolsó körben, a biztonsági autós fázis idején felrakatott lágy keverékű abroncsokon megelőzte riválisát. Hamilton megpróbált visszatámadni, de nem járt sikerrel, a holland zárta a belső ívet, így az angol végül másodikként futott célba.

Az FIA vasárnap esti közleményében kifejtette: a Mercedes azzal érvelt, hogy a Red Bull megsértette a szabálykönyv 48.12-es cikkelyét, amely kimondja, „minden olyan autónak, amelyet az élen haladó lekörözött, vissza kell előznie a vezető körben lévő autókat és a biztonsági autót”, továbbá „amint az utolsó lekörözött megelőzte az élen haladót, a biztonsági autó a következő kör végén visszatér a boxba”.

A Mercedes szerint ha ezt betartották volna, Hamilton megnyerte volna a futamot és a világbajnokságot.

A versenybírók négy órával a versenyt követően, helyi idő szerint éjfél után közölték, hogy utóbbi óvásnak nem adnak helyt. További tanácskozás következett, majd a döntnökök közölték, hogy a másik óvást is elutasítják, így Verstappen immár hivatalosan világbajnoknak tekinthető.

Az Abu-Dzabi Nagydíj utolsó körére engedte el a biztonsági autó a mezőnyt, ekkor pedig a friss gumikkal versenyző Verstappen megelőzte a vele azonos pontszámmal induló Hamiltont, és a sportág történetének első holland világbajnoka lett.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.