50% azoknak az ukránoknak a száma, akik jogaik és szabadságuk megsértését tapasztalták, valamint ugyanennyien nem tapasztalták ezt - jelentette be Olekszandr Sulga, a szociológia doktora, bemutatva az Ukrán Jövő Intézet (UIF) szociológiai tanulmányának eredményeit az ukránok politikai hangulatáról 2021 végén.

Elmondása szerint az állampolgárok fele (50%) érzi jogainak és szabadságának megsértését, 50% pedig ezzel ellentétes véleményen van

- írja az Unian.net.

Sulga megjegyezte, hogy miután idén októberben a jogsértést érzők száma meghaladta az ezt nem érezők számát, az év végén tulajdonképpen az év eleji szintre tért vissza az állampolgárok hangulata.

"Egy tendenciát látunk az év során – fiataljaink kevésbé érzik úgy, hogy jogaik sérülnek, az idősebb generáció inkább érzi ezt" – mondta.

A szakértő azt is hozzátette, hogy Donbászon a legmagasabb (58%), a legalacsonyabb Nyugaton (45%) a jogaik és szabadságuk megsértését érzők aránya.

Ugyanakkor a felmérés eredményei azt mutatják, hogy jogaik megsértése esetén az állampolgárok többnyire békés és erőszakmentes módszereket választanak önmaguk védelmében.

"Az első helyen az aláírásgyűjtés áll (26%), a másodikon az engedélyezett gyűlések és akciók (20%),

a harmadikon pedig az elektronikus petíciók (14%). Ugyanakkor 13%-uk kész útlezárással tiltakozni" - mondta Sulga.

Hozzátette azt is, hogy a radikális fellépések általában legfeljebb 5-6%-ot erősödnek, és messze elmaradnak a mérsékelt intézkedésektől.

Ráadásul a jogaik védelmére egyáltalán nem hajlandó állampolgárok száma 42%, ez február óta nem változott jelentősen.

A szociológiai felmérésben Ukrajna-szerte 2400 személyt kérdeztek meg november 28. és december 10. között. A statisztikai hiba 0,95 valószínűséggel nem haladja meg a 2,05%-ot.