Hirado.hu
| 2021. 12. 13. – 14:27 |
Ukrajnában nem lehetnek többes állampolgárok az agresszor ország állampolgárai. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában nem lehetnek többes állampolgárok az agresszor ország állampolgárai, a kormány állítja össze azoknak az országoknak a listáját, amelyekkel létrejöhet kettős állampolgárság – jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, a Legfelső Tanács elnöke hétfőn az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva, melyet a Karpat.in.ua idéz.

Sztefancsuk az interjúban elmondta, hogy a többes állampolgárságról szóló törvényjavaslat-csomagot Volodimir Zelenszkij nyújtotta be a parlamentnek.

Mint hozzátette a többes állampolgárság Ukrajnában nem vonatkozhat az agresszorként elismert ország állampolgáraira.

A házelnök kifejtette, hogy más országok állampolgárai megkaphatják az ukrán állampolgárságot, de azzal a feltétellel, hogy a kormány felveszi az országukat arra a listára, amelyekkel lehetséges kettős állampolgárság.

„Mit kapunk? Erőteljes diplomáciai eszközt, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy bizonyos országokkal megvitassa a vízummentesség bevezetését vagy szabadkereskedelmi övezet megnyitását” – mutatott rá.

Sztefancsuk szerint a törvény elfogadása lehetőséget biztosít az államnak arra, hogy megvédje érdekeit, többek között a nemzetközi színtéren is, és meginvitálja a szerte a világon élő ukránokat, hogy ne csak „unalmas dalokat énekeljenek”,

hanem hogy aktív résztvevőivé váljanak az országban zajló folyamatoknak.

„Hogyan valósul meg ez? Először is, nem veszítik el a másik ország állampolgárságát, de dönteniük kell politikai kérdésekben, így nyilatkozniuk kell, hogy Ukrajnában élnek-e a választójogukkal vagy csak a gazdasági jogokkal, és például az Egyesült Államokban tartják fenn a választójogukat” – emlékeztetett a Legfelső Tanács elnöke.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.