MTI

| 2021. 12. 13. – 18:48 | Nagy-Britannia |
A brit kormányt mélységesen aggasztja az ukrán határok mentén észlelhető orosz katonai erőösszevonás - közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Fotó: Internet

Hirdetés

A brit kormányt mélységesen aggasztja az ukrán határok mentén észlelhető orosz katonai erőösszevonás - közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

A Downing Street ismertetése szerint a telefonos megbeszélésen Johnson megerősítette azt az álláspontot, hogy diplomáciai eszközökkel kell elérni a feszültség enyhítését, és tartós megoldásokat kell felkutatni - közölte az MTI.

A brit kormányfő hangsúlyozta Putyinnal tartott megbeszélésén, hogy London elkötelezett Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és figyelmeztette az orosz elnököt arra, hogy bármiféle destabilizáló hatású akció stratégiai hiba lenne, amely "jelentős következményekkel" járna.

Boris Johnson hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát a nemzetközi és a regionális biztonsági kérdésekben.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint ugyanakkor a brit kormányfő és az orosz elnök egyetértett annak kiemelkedő fontosságában, hogy

az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodás feltételeit az összes érintettnek tiszteletben kell tartania.

A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese szerint Boris Johnson és Vlagyimir Putyin egyaránt üdvözölte azokat az eredményeket, amelyeket az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének novemberben Glasgowban rendezett 26. ülésén (COP26) sikerült elérni.

A Downing Street beszámolója szerint Johnson és Putyin megállapította, hogy kritikus fontosságú az Egyesült Királyság és Oroszország együttműködése a skóciai COP26-értekezleten rögzített kötelezettségvállalások teljesítése érdekében.

A brit miniszterelnök és az orosz államfő hétfői megbeszélése előtt kétnapos értekezletet tartottak az angliai Liverpoolban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán alkotta G7-csoport külügyminiszterei.

A találkozóról vasárnap este kiadott közös közlemény - amelyhez csatlakozott az Európai Unió is - felszólítja Moszkvát az orosz-ukrán feszültség enyhítésére, a diplomáciai megoldások felkutatására és a katonai tevékenységek átláthatóságát előíró nemzetközi kötelezettségeinek betartására.

A felhívás elítélte az Ukrajnával szembeni agresszív orosz retorikát és az orosz csapatösszevonást az ukrán határok közelében.

A G7-közlemény szerint

Oroszországnak "percnyi kétsége sem lehet afelől", hogy az Ukrajna elleni esetleges további orosz katonai agresszió "masszív következményekkel" járna.

Liz Truss, a vendéglátó brit külügyminiszter a kommüniké megjelenése előtti sajtóértekezletén úgy fogalmazott: a liverpooli tanácskozáson a G7-országok külügyminiszterei egységesen arra az álláspontra helyezkedtek, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió esetére a gazdasági szankciók "minden lehetséges formáját" napirenden kell tartani.

Truss hozzátette:

Oroszország "súlyos árat fizetne" az Ukrajna elleni esetleges katonai akcióért.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.