Életmód | 2021. 12. 13. – 06:23 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Érdekes dologra jöttek rá az amerikai kutatók, amikor azt vizsgálták, van-e a különbség a nemek, illetve a felnőttek és gyerekek között a koronavírus-fertőzés terjesztése szempontjából.

A koronavírus-fertőzés terjedése és az előadó-művészet közötti kapcsolatot vizsgálta új tanulmányában a Coloradói Állami Egyetem. A vizsgálatban 75, különböző életkorú ember vett részt, köztük gyerekek is. Az alanyoknak énekelniük és beszélniük kellett, a kibocsátott vírusrészecskék mennyiségére összpontosító mérések pedig érdekes eredményeket mutattak - derült ki a CBS News beszámolójából - írja a Házipatika.com.

Sokat számít a tüdő mérete

A felnőttek általában több részecskét bocsátanak ki, mint a gyerekek, a felnőttek közül pedig egyértelműen a férfiak terjesztik jobban a koronavírus-fertőzést - állapították meg. Az egyetem professzora, John Volckens szerint ennek az az oka, hogy a férfiaknak nagyobb a tüdejük, mint a nőknek és a gyerekeknek. A kutatók rájöttek továbbá arra is hogy az éneklés közben határozottan több vírusrészecske távozik a tüdőből, mint a normál beszéd során. Ezenkívül azok is nagyobb szerepet játszanak a koronavírus terjesztésében, akik nagyobb hangerővel beszélnek.

Jó döntés volt a bezárás

Az eredmények összesítése alapján Volckens azt mondta, a hangosan beszélő, éneklő vagy kiabáló emberekkel teli, beltéri helyszínek jelentik a legnagyobb veszélyt a koronavírus-járvány idején. Így tehát a bárokban, sportarénákban és a beltéri koncerteken sokkal nagyobb eséllyel fertőződünk meg, mint például egy balettelőadáson, ahol a művészek nem énekelnek, és a közönségre sem jellemző, hogy kiabálással vagy sikongatással reagálnának a műsorra.

A szakértő úgy véli, összességében jó döntés volt az előadó-művészet részéről, hogy a koronavírus-járvány első évében felfüggesztette tevékenységet. Ezzel valószínűleg rengeteg ember életét mentették meg.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.