Gazdaság | 2021. 12. 13. – 17:30 |
Hosszú pereskedés után eldőlt, hogy megtarthatja óriási értékű bitcoinvagyonának egészét annak állítólagos feltalálója, miután a volt társának családja kártérítést követelt tőle. Fotó: Internet

Hirdetés

Hosszú pereskedés után eldőlt, hogy megtarthatja óriási értékű bitcoinvagyonának egészét annak állítólagos feltalálója, miután a volt társának családja kártérítést követelt tőle.

A bitcoin 2008-as feltalálása óta megoldatlan rejtély, hogy ki tekinthető a kriptovaluta megalkotójának. 2016-ban az ausztrál Craig Wright nevű komputertudós jelentkezett a posztra, ám állítását többek is kétségbe vonták - írja a Hirado.

Wrightnak azonban állítólag egy társa is volt, bizonyos Dave Kleiman, ő azonban 2013-ban elhunyt.

Kleiman családja azonban a férfi halála után úgy érezte, hogy az első bitcoin-bányászat a két férfi közös munkájának eredménye, ezért kártérítési pert indítottak Wright ellen, mondván, hogy az informatikus tartozik nekik a felhalmozott kriptovagyonának felével.

Ez az tulajdon a jelenlegi árfolyamon nagyjából 54 milliárd dollárt, azaz 17,5 billió forintot ér.

Nemrég azonban a miami bíróság kimondta, hogy egyedüliként az ausztrál informatikus a bitcoin feltalálója, ezzel elutasította a néhai társ örököseinek keresetét. Ugyanakkor az esküdtszék ítélete szerint Wrightnak szellemi tulajdon megsértése miatt százmillió dollárt kell fizetnie, tehát a döntés alapján a testület úgy véli, hogy Kleiman is részt vett a kriptovaluta feltalálásában.

A leghitelesebb történet szerint a két férfi 2008-ban Nakamoto Satoshi néven publikálta a bitcoin működését,

Wright azonban 2016 óta azt terjeszti magáról, hogy csak ő Nakamoto, ezt azonban a bíróság közléséig nem sikerült egyértelműen bizonyítania. Most viszont teljes mértékben igazolva érzi magát, Kleiman családja pedig örül, hogy megkaphatja a neki járó részt.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.