Kárpátinfo hetilap


| 2021. 12. 14. – 09:59 |
Salánkon adventi vásárt szerveztek, ahol igen sok ügyes kezű asszony készítette el portékáját, hogy azok vasárnap gazdára találjanak. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

Advent időszakában mind több gyülekezetben, közösségben szerveznek jótékonysági adventi vásárt. Így volt ez Salánkon is, ahol igen sok ügyes kezű asszony készítette el portékáját, hogy azok vasárnap gazdára találjanak. És persze a helyi mesteremberek is hozzájárultak ahhoz, hogy minél gazdagabb legyen a választék.

Mint Csirpák Viktória főszervezőtől megtudtuk, Salánkon már hagyománya van a jótékonysági vásároknak. A görögkatolikus egyházközségben az adventi-karácsonyi mellett Mihály-napi, pünkösdi, húsvéti vásárokat tartanak, illetve a családi nap alkalmából is megszervezik azt, mindig jótékonysági célt szolgálva. Eddig játszótér létrehozását, az ingyen konyha működését, ravatalozó építését stb. támogatták, de a SMA-beteg Annácskának a gyógykezelését is segítették ily módon. Az idei karácsonyi vásárból befolyt összeget a szeretetcsomagok összeállítására fordítják.

Nem is telt tétlenül az elmúlt időszak! A szorgos kezű asszonyok az utóbbi három hétben heti négy alkalommal jöttek össze – öten-heten egy-egy alkalommal –, hogy elkészüljenek a vásárra szánt portékával, illetve a szeretetcsomagokba is szánt tésztákkal, mézeskalácsokkal.   

Azt is megtudtuk, hogy nem csupán a vásár előtt tartanak összejövetelt: hétfő délutánonként minden héten csigatésztát készíteni jönnek össze, persze készül még laskatészta, kockatészta, eperlevél is. No meg mézeskalács, öntött és sodrott gyertya, nyalóka. Az adventi vásárra linzer, hájastészta is készült. Közösségi alkalmakon kürtőskalácsot is szoktak sütni, a hittanosokkal kézműveskednek: gyöngyöt fűznek, harisnyavirágot, szalagdíszeket, pamutbabákat stb. készítenek.

A salánkiak mézeskalácsáról érdemes külön is szólni, hisz azok meseszépek. Már nem csupán mézeskalácsházikó, de egész kis falut is megformáztak. És ez nem véletlen, hisz néhány évvel ezelőtt mézeskalács-tanfolyamon vettek részt igen sokan a településről, így mesterfokon űzik ezt a tevékenységet. Akárcsak a hímzést. Mint Csirpák Viktória beszámolt róla, a pászkaterítő-hímzéssel kezdték, aztán a vízkeresztelésre szánt üvegekre kötöttek, horgoltak „ruhákat”. A ballagó ovisok részére matyóföldi öltözéket hímeztek, de szájmaszkokat is varrtak. Ezeket a dolgokat – amelyek igencsak anyagigényesek – a Csoóri programnak köszönhetően készítették el. Sajnos egyházi programokat már nem támogat az alapítvány, de a salánkiak nem adják fel: olyan vásárt is terveznek, melynek bevételéből szerzik majd be a szükséges hozzávalókat.

Kovács Erzsébet

Hirdetés

  • Adventi vásár Salánkon
  • Adventi vásár Salánkon
  • Adventi vásár Salánkon

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 50. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.