Origo
| 2021. 12. 14. – 16:30 | Kína |
Zou Yaqi rendezvényekre, árverésekre és kiállításokra járt, ötcsillagos hotelekbe jutott be. Fotó: Internet

Hirdetés

Zou Yaqi, egy pekingi egyetemista, művészeti szakos hallgató csaknem három hétig ingyen élt Pekingben, miután egy önmaga által társadalmi kísérletként felfogott akcióba kezdett. A lány a pekingi elit egy tagjának álcázta magát, hogy megkapja a különleges bánásmódot, amit a társadalom ezeknek az embereknek biztosít.

Az izgalmas kísérlet annyira bejött, hogy egy fillért sem költött, pedig Pekingben az élet közel sem olcsó - írja az Origo.

A pekingi egyetem művészeti szakos hallgatója, a 23 éves Zou Yaqi idén májusban döntött úgy,

hogy egy izgalmas társadalmi kísérletbe kezd, elmondása szerint a "művészet nevében"

- írta meg a dailystar.

Aki volt már egyetemista, az tudja, hogy tanulóként mindenki mindent megtesz, hogy a lehető legtöbbet spóroljon, a tanulók többsége számára nem egyszerű előteremteni a mindennapi élethez szükséges pénzt, így volt ezzel Zou is, akinek természetesen Pekingben sem volt olcsó az élet.

Az egyetemista lány úgy döntött, hogy megpróbálja magát a pekingi elit egy tagjának kiadni, hogy ő is részesüljön a kivételezett réteg tagjai számára elérhető előnyökből.

Utánanézett, hogy a pekingi elitben hogyan szokás öltözködni, beszerzett magának egy hatalmas Hermés Birkin táskát (ez a világ egyik legdrágább kézitáskája), pár hamis designer ruhát és egy szintén nem eredeti gyémánt gyűrűt. 

A lány kezdetben bejutott egy reptéri VIP váróterembe, ahol közel három napig tudott aludni és kiváló ételeket evett.

A kísérletbe annyira belelendült, hogy több exkluzív hotelbe is sikerült bejutnia, részt vett többek között egy aukción is,

ahol egy rendkívül drága smaragdgyűrűt is felpróbálhatott.

A három hét alatt különböző trükkökkel elérte, hogy szobákba surranjon be egy gyors fürdés erejéig, hotelek várójában aludt, különböző rendezvényeken pedig bőségesen tudott enni is. 

Elmondása szerint a kísérletében a kapitalizmus és a fogyasztói kultúra összefüggéseit vizsgálta és a kínai társadalomban lévő gazdagok és szegények közti osztálykülönbségekre is fel akarta hívni a figyelmet, például hogy a gazdagok milyen könnyen kapnak csak társadalmi státuszuk miatt akár "ingyen" dolgokat.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.