MTI

| 2021. 12. 14. – 13:00 | Európai Unió |
A VB tagjai sajnálatukat fejezték ki, hogy a magyar törvényeket elhamarkodottan, a civil társadalom, az ellenzék és más érdekelt felekkel való konzultáció nélkül fogadták el. Fotó: Internet

Hirdetés

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság véleménye szerint a köznevelési, valamint a gyermekvédelmi törvény júniusban életbe léptetett magyar módosításai összeegyeztethetetlenek a nemzetközi emberi jogi normákkal.

A Velencei Bizottság hétfőn közzétett véleményében sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar törvényeket elhamarkodottan, a civil társadalom, az ellenzék és más érdekelt felekkel való konzultáció nélkül fogadták el, ami - mint közölték - a korábbi ajánlásaik figyelmen kívül hagyását jelenti - közli az MTI.

A szakértők véleménye szerint a közerkölcsöt érintő megfontolások és a kiskorúak védelme nem igazolhatják a nem megváltozásával,

vagy a homoszexualitással kapcsolatos önazonosságtól való eltérés terjesztésének vagy ábrázolásának általános tilalmát vagy korlátozását.

Mivel a tilalmak és korlátozások nem korlátozódnak a nyíltan szexuális tartalomra vagy obszcenitásra, megtagadhatják a szexuális irányultság és a nemi identitás jogszerű megnyilvánulását - vélekedtek.

Az alkotmányjogi bizottság emlékeztetett: a nemet, mint a személyes identitás alkotóelemét, és a homoszexualitást, mint a szexuális irányultság egyik változatát az Emberi Jogok Európai Egyezménye védelmezi, ezért a tagállami hatóságok nem tekinthetik azt az erkölcsökkel ellentétesnek. Figyelmeztettek továbbá, hogy a túl tág, pontatlan és esetlegesen kétértelmű kifejezések vagy fogalmak egy jogi szövegben eltérő értelmezésekhez vezethetnek.

A Velencei Bizottság összességében arra a következtetésre jutott, hogy a köznevelési törvény módosításai nincsenek összhangban a nemzetközi emberi jogi normákkal, és nem tesznek eleget Magyarország azon előremutató kötelezettségének, hogy az oktatási rendszer objektív és elfogultságtól mentes tájékoztatást nyújtson a gyermekeknek a nemi identitásról, a szexuális irányultságról, és megvédje őket az ilyen okból történő megkülönböztetéstől.

Éppen ellenkezőleg: a módosítások hozzájárulnak egy "fenyegető környezet" kialakításához,

ahol az LMBT-közösséghez tartozó gyerekek egészségügyi kockázatnak, megfélemlítésnek és zaklatásnak lehetnek kitéve - írták.

A gyermek- és családvédelmi törvény módosításaival kapcsolatban azt közölték: alkalmazásuk és félreérthető értelmezésük miatt a rendelkezés sérti az emberi jogi egyezményben rögzített, családi élethez való jogot, valamint a szülők azon jogát, hogy gyermekeiket ennek megfelelően, saját meggyőződésük szerint neveljék és tanítsák. Következésképpen a módosítások "csak az egyoldalú és elfogult tanításnak hagynak teret, ajtót nyitva az LMBT-közösségekhez tartozók megbélyegzése és diszkriminációja előtt" - hangsúlyozták.

A módosítások ahelyett, hogy felelős állampolgárokat nevelnének, akik képesek részt venni a pluralista társadalom demokratikus folyamataiban, ideológiailag motivált "párhuzamos társadalmak" kialakításához járulnak hozzá, diszkriminálva a szexuális kisebbségeket - tették hozzá.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.