MTI

| 2021. 12. 15. – 08:30 |
Az Európai Uniónak minden téren fel kell lépnie Oroszország expanziós politikája ellen, és ehhez az elrettentés, illetve a megelőzés eszközét használja fel. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Uniónak minden téren fel kell lépnie Oroszország expanziós politikája ellen, és ehhez az elrettentés, illetve a megelőzés eszközét használja fel - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül-, és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az ukrán határ közelében történő orosz katonai csapatösszevonásról szóló vitában a főképviselő hangsúlyozta: a helyzet "aggodalomra ad okot", így el kell kerülni a feszültség további fokozódását és az esetleges fegyveres konfliktust - írja az MTI.

Megerősítette, hogy az Európai Unió az Oroszországgal szemben, az orosz-ukrán határon kialakult feszültség miatt meghozható gazdasági szankciók új csomagjáról tárgyal transzatlanti partnereivel.

Hozzátette, hogy az EU kész erősíteni Ukrajna védelmi képességét, és határozottan kiáll az ország függetlensége és szuverenitása mellett.

Borrell emlékeztetett: az Ukrajnával szembeni esetleges agressziónak politikai következményei lesznek, Oroszországnak "magas gazdasági árat kell majd fizetnie" érte.

Ugyanakkor hangsúlyozta: Kijevnek véghez kell vinnie reformfolyamatait, többek között azért is, hogy Ukrajna könnyebben szembe tudjon nézni az országot érintő kihívásokkal. "Nagyon fontos, hogy az ukrán demokrácia működőképes legyen" - tette hozzá.

Bocskor Andrea, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: mindent meg kell tenni a feszültség enyhítése érdekében, és elkerülni, hogy a válság elmélyüljön. Hozzátette: Magyarország továbbra is határozottan kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

"Az ukrán nép évek óta nehéz helyzetben van, fontos lenne számára a stabilitás és a béke. Több ezer ember vesztette életét a konfliktus során a haza védelméért, többek között kárpátaljai magyarok is" - hívta fel a figyelmet.

A képviselő kiemelte: Magyarország számtalanszor bizonyította, hogy Ukrajna számíthat a támogatására.

Elfogadhatatlan azonban - tette hozzá - hogy a nemzeti kisebbségek, köztük a magyarok közösségeinek jogai szűkültek.

"Ezek a jogok emberi jogok, és nem lehetnek a kelet-ukrajnai konfliktus járulékos veszteségei" - húzta alá Bocskor Andrea.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba szerint Biden semmiről nem fog dönteni Ukrajna háta mögött Putyinnal. Ha Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnökök ismét megbeszélést folytatnak, akkor amerikai–ukrán tárgyalások is lesznek. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.