Kárpátinfo.net


Megosztás


A kárpátaljai rendőrök megtalálták a tiszaújlaki halálos baleset okozóját; Az ukránok 41 százaléka az elcsatolás előkészítésének tekinti a kárpátaljai magyarság Magyarország általi támogatását; Smihal: Engedélyezzék az útépítéshez szükséges telkek lefoglalását; A KMKSZ és az UMDSZ közös nyilatkozata az állampolgárságot érintő törvényjavaslattal kapcsolatosan; Az USA két lehetőséget ajánlott Putyinnak az Ukrajna körüli helyzet rendezésére. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. december 14-én.

A kárpátaljai rendőrök megtalálták a tiszaújlaki halálos baleset okozóját

A kárpátaljai rendőröknek sikerült kézre keríteniük a december 11-én a beregszászi járási Tiszaújlakon történt halálos baleset okozóját. Korábban írtunk arról, hogy december 11-én Tiszaújlakon egy közlekedési baleset történt. Egy kisbusz vezetője szekérrel ütközött össze. A baleset következtében ketten a helyszínen meghaltak, négyen pedig kórházba kerültek. Az autó vezetője azonnal elmenekült a helyszínről. Kiderült, hogy egy 51 éves Ivano-Frankivszk megyei lakosról van szó, aki személyszállítással foglalkozik.

Az ukránok 41 százaléka az elcsatolás előkészítésének tekinti a kárpátaljai magyarság Magyarország általi támogatását

Egy közvélemény-kutatás adatai szerint az ukránok negatívan ítélik meg Magyarország jelenlegi, a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbséget támogató politikáját, a válaszadók 41 %-a az annektálásra és a megszállásra történő felkészülésnek tartja a magyarországi segítségnyújtást. Ukrajna nyugati országrészében a megkérdezettek 51 %-a negatívan ítéli meg a magyarokkal kapcsolatos kárpátaljai helyzetet.

Smihal: Engedélyezzék az útépítéshez szükséges telkek lefoglalását

Denisz Smihal miniszterelnök javasolja az autópályák építéséhez szükséges telkek kártalanítás ellenében történő kisajátítását. A megfelelő kezdeményezést a december 14-én, kedden közzétett 6422-es számú törvényjavaslat tartalmazza. A telek kártalanítás ellenében történő kisajátításáról szóló döntés kizárólag állami jelentőségű közutak, hidak, felüljárók és az ezek üzemeltetéséhez szükséges létesítmények építése céljából történhet, ideértve a koncessziót vagy a köz- és magánszféra egyéb formáit is.

A KMKSZ és az UMDSZ közös nyilatkozata az állampolgárságot érintő törvényjavaslattal kapcsolatosan

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség az alábbi nyilatkozatot fogadta el Ukrajna Elnöke által 2021. december 2-án a Verhovna Rada elé terjesztett, az állampolgárságot érintő törvényjavaslattal kapcsolatban: Folyó év december 2-án Ukrajna Elnöke egy 5 törvénytervezetből álló, a többes állampolgársággal kapcsolatos jogviszonnyal, illetve a más állam polgárságával is rendelkező ukrán állampolgárok jogállásával kapcsolatos, 6368–6372 számokkal jegyzett törvényjavaslat-csomagot terjesztett a Verhovna Rada elé. A KMKSZ és az UMDSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy e liberalizáció együtt járjon az Ukrajna területén élő többes állampolgárok radikális munka- és politikai jogvesztésével.

Az USA két lehetőséget ajánlott Putyinnak az Ukrajna körüli helyzet rendezésére

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége úgy véli, hogy túl korai lenne megjósolni Oroszország további lépéseit Ukrajnával kapcsolatban, az amerikaiak mindazonáltal két módot javasoltak a helyzet rendezésére. A jelentés szerint Daniel Langenkamp, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének sajtószóvivője a BBC ukrán szerkesztőségének nyilatkozva elmondta, hogy az USA két világos utat kínált Putyin elnöknek. A sajtószóvivő szerint ugyanakkor az Egyesült Államok nem szavak, hanem valós tettek alapján von le következtetéseket, amelyeket Oroszország fog meghozni a következő hetekben.