HáziPatika.com

| 2021. 12. 16. – 20:08 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A migrén az egyik legkellemetlenebb, ugyanakkor legrejtélyesebb betegség a világon, amelynek sem a gyógymódját, sem a pontos okait nem ismerik az orvosok. De legalább már tudható, melyek azok a faktorok, amelyek kiválthatnak egy migrénes rohamot.

Alváspótlás

Ha délutánonként próbáljuk bepótolni az éjszaka kimaradt alvást, esetleg hétvégenként pár órával később kelünk fel a szokásosnál, akkor ez kiválthat migrént. A migrénben szenvedők számára különösen fontos, hogy szigorúan betartsák az alvási rutinjukat - írja a Házipatika.com.

Kütyük

Sokan érzik úgy, hogy lassan már élni sem képesek a különböző elektromos eszközeik - mobiltelefon, laptop, tablet - nélkül. Csakhogy az ezekből kiáradó kék fény, különösen olyankor, ha lefekvés előtt használjuk őket, migrént válthat ki. A migréneseknek érdemes ezeket az eszközöket mindig védőszemüveggel használni.

Minták

Ijesztően hangzik, de az is kiválthat migrént, ha valamilyen ruha, szőnyeg, takaró vagy épp zuhanyfüggöny mintáját nézzük túl sokáig. Ezek túlstimulálhatják az agykéreg bizonyos részeit, és fejfájást válthatnak ki.

Hirtelen változás a hőmérsékletben vagy a légnyomásban

Sok migrénes  problémákkal foglalkozó szakember szerint a hőmérsékletben, illetve a légnyomásban hirtelen beálló változások is okozhatnak migrént. Ezeket érdemes megfigyelni, mert nem mindenkinél vannak így. Léteznek például olyan migrénesek, akiknek a repülőutak során jön elő a fejfájásuk, ezért nekik például érdemes lehet alternatív közlekedési módokat választani.

Bizonyos ételek, adalékanyagok

A tyramin és a feniletiamin két olyan aminosav, amely migrént válthat ki, ezek pedig olyan ételekben találhatók meg, mint az érett, erjesztett, penészes sajtok, a diófélék, a citrusfélék, a szóját tartalmazó ételek, illetve az ecet. Emellett az aszpartám, a monoszódium-glutamát, a szulfitokés nitritek is kiválthatnak migrént egyes esetekben.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.