Kárpátinfo.net


| 2021. 12. 16. – 09:30 | Kárpátalja |
A maradványokat hamis dokumentumokkal akarták átvinni a határon. Fotó: a Kárpátaljai Vámhivatal Facebook-bejegyzése

Hirdetés

Ukrajnából az EU-ba tartva a fuvarozó a dokumentumokban jelezte, hogy Óriásszarvas (Megaloceros giganteus) kövületi maradványait, nevezetesen 31 szarvtöredéket (Megaloceros horm) és 7 darab koponyatöredéket (Megaloceros scull) szállít.

A rakományt egy kijevi vállalkozás küldte Olaszországba, a címzett egy trieszti cég volt.

Az ellenőrök megkapták az Állami Gemológiai Központ következtetését is, amely szerint "ezek a minták minőségi kritériumaikban nem egyedülállóak vagy ritkák, nem képeznek paleológiai és régészeti értéket, ezért a következtetés szerint nem tartoznak a kulturális emlékek közé".

A tárgyak kulturális értékekhez való tartozását vagy nem tartását azonban a kulturális értékek állami vizsgálatának eredményei alapján állapítják meg, amelyet Ukrajna A kulturális értékek exportjáról, importjáról és visszaküldéséről szóló törvénye ír elő.

Ezért az említett árukat vizsgálatra küldték a Volinyi Helyismereti Múzeumba, ahol megállapították,

hogy mindezek a tárgyak kulturális értékekhez tartoznak.

Így, közvetlenül a feladó – a fővárosi vállalkozás vezetője – által készített, hamis adatokat tartalmazó okmányok vámhatóság rendelkezésére bocsátásáért a vámosok jegyzőkönyvet állítottak ki.

A geológiai múlt megkövesedett maradványai formájában megjelenő csonttani anyagokat az Óriásszarvas megkövesedett maradványai (óriásszarvas szarvai és koponyái, összesen 38 darab) képviselik, melyek értéke több mint 300 000 hrivnya.

Az esetről a vámosok értesítették az illetékes hatóságokat - olvashatjuk a Kárpátaljai Vámhivatal Facebook-oldalán.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy 3500 doboz cigarettát találtak egy tehervonatban Szalókán. Szalókán az ukrán-magyar ellenőrző ponton 3550 doboz cigarettát találtak a Krivij Rihből az Európai Unió felé tartó vasércet szállító tehervonatban.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.