Hirado.hu
| 2021. 12. 16. – 15:00 | Világ |
A sportszerűség jegyében visszavonta fellebbezését a Mercedes Forma–1-es csapata a Red Bullnak az Abu-dzabi Nagydíjon aratott győzelme ellen. Fotó: Internet

Hirdetés

A sportszerűség jegyében visszavonta fellebbezését a Mercedes Forma–1-es csapata a Red Bullnak az Abu-dzabi Nagydíjon aratott győzelme, és az így megszerzett világbajnoki címe ellen, közölte Lewis Hamilton csapata csütörtökön. Ezzel elhárult az akadálya, hogy Max Verstappen csütörtök késő délután, Párizsban átvegye a világbajnoknak járó trófeát az FIA (Nemzetközi Automobil-szövetség) díjátadó gáláján.

A Mercedes vezetése azután hozta meg döntését, hogy a sportágat irányító FIA bejelentette, részletesen kielemzi a vasárnapi Abu-dzabi Nagydíj végén történt eseményeket, az esetleges hibákat, és elismerte, hogy annak károsodott Forma–1 imázsa - írja a Hirado.

A Mercedes üdvözölte a lépést, hozzátéve,

hogy továbbra is „felelősnek tartják az FIA-t” Hamilton nyolcadik világbajnoki címének elvesztéséért.

„A sportszerűség érdekében fellebbeztünk, és azóta konstruktív párbeszédet folytattunk az FIA-val és a Forma–1 irányítóival, hogy egyértelmű helyzetet teremtsünk a jövőre nézve” – áll a Mercedes közleményében. Ezzel a csapat célja az, „hogy minden versenyző tudja, milyen szabályok szerint versenyez, és hogyan fogják azokat betartatni.”

Max Verstappen a Red Bull-lal az utolsó körben megelőzte Lewis Hamilton Mercedesét, és ezzel megszerezte az egyéni világbajnoki címet. A Mercedes azonban rögtön a verseny után két óvást is benyújtott azt kifogásolva, hogy Michael Masi versenyigazgató „nem megfelelően alkalmazta a szabályokat”.

Az ausztrál az ilyenkor szokásos protokollal szemben megengedte, hogy a két világbajnoki rivális között elhelyezkedő – lekörözött – versenyzők megelőzzék a biztonsági autót, így Verstappen közvetlenül támadhatta Hamiltont a győzelemért, ami egyben a világbajnoki címet is jelentette. A Red Bull holland pilótája frissebb, lágy keverékű abroncsain megtámadta és megelőzte Hamiltont, aki a hátra lévő fél körben, kopott gumikon már nem tudott visszatámadni.

A vb-címről döntő futam vége heves vitákat váltott ki sportágon belül és azon kívül is.

A csapat elégedett volt azzal a döntéssel, hogy az FIA részletesen kielemzi az Abu-Dzabiban történteket, és „javítani kíván a szabályok, a versenyirányítás és a döntéshozatal kiegyensúlyozottságát a Forma–1-ben”. Közleményében a Mercedes kiemelte: üdvözli, hogy az FIA felkérte a csapatokat, hogy vegyenek részt a vizsgálatban.

Négy nappal az abu-dzabi finálé után a Mercedes először gratulált Verstappennek és a Red Bullnak az egyéni világbajnoki címhez.

„Szeretnénk kifejezni őszinte elismerésünket a Red Bullnak a szezonban elért eredményekért” – írták.

Ezzel elhárult az akadálya annak, hogy az FIA hivatalosan is világbajnokot hirdessen, amire ma késő délután kerül sor Párizsban, a szövetség szokásos év végi díjátadó gáláján.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.