Karpat.in.ua
Megosztás

A Külügyminisztérium idén megalkotta 30 év óta az első külpolitikai stratégiát, az ázsiai és afrikai stratégiát, a nyilvános diplomáciai stratégiát és a kommunikációs stratégiát – nevezte meg az első győzelmet Dmitro Kuleba külügyminiszter pénteki online sajtájékoztatóján, adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A tudósítás szerint az ukrán diplomácia vezetője a második diadalként a Krími Platform létrehozását jelölte meg, harmadikként Volodimir Zelenszkij elnök egyesült államokbeli látogatását és a Joseph Biden amerikai elnök új adminisztrációja felé történt bizalomépítést emelte ki.

Kuleba szerint az ukrán külügy a negyedik idei győzelmet az új gazdasági lehetőségek ukrán vállalatok előtti megnyitásában és az ukrán export bővítésében láttatta.

Az ötödiket az ukrán hadsereg diplomáciai erőfeszítésekkel történt megerősítésében.

Mint a miniszter rámutatott, hogy a hatodik győzelem a Társult Trió elindítása és az Európai Unió általi elismerése, a hetedik a biztonsági fenyegetések tavaszi enyhítése és a partnerek mozgósítása az Oroszország megfékezésére irányuló csomag kidolgozására.

A tárcavezető a nyolcadik győzelemként a körülbelül ezer ember Afganisztánból és a Gázai övezetből történt evakuálását, kilencedikként az ukránok európai utazási lehetőségeinek megőrzését, tizedikként az egész évben erősített ukrán büszkeséget nevezte meg.

Mint ennek kapcsán Dmitro Kuleba hangsúlyozta,

„megtartottuk a gentlemanok és first ladyk csúcsát, először hoztuk el Ukrajnába Pilik Orlik alkotmányát,

magunkhoz ragadtuk a vezető pozíciót a dezinformáció elleni küzdelemben, biztosítottuk a szittyák aranyának visszaadásáról szóló döntést és a krími tatár Orneknek az UNESCO listájára való felvételét.”

Forrás